Чудото на съвремието ни - климатикът, спасяващ и от жега, и от студ с малко разход на енергия, може да излезе на човек доста скъпо. Куп болести се изтласкват от иначе толкова безобидно изглеждащата машина.

Климатиците предизвикват болки в главата, депресия, възпаление на синусите. Дразнят и възпаляват очите, носа, гърлото. След дълъг престой в климатизирани помещения според кардиолози се повишава кръвното налягане. Обездвижват се и се схващат дори мускулите на ръцете и краката, появяват се болки в ставите. Според учени климатиците имат вина дори и за напълняването. Версията е, че приятната температура, която поддържат в стаята, пречи на хората да се потят и да изхвърлят по този начин излишните калории, пише в. "Всеки ден".

Последните обвинения към климатизирането обаче е за размножаването на опасната бактерия легионела. Пипването й води до увреждане на бронхите, до развиване на висока температура. Легионелата може да достигне белите дробове при вдишване и да причини опасна форма на пневмония, известна като легионелоза или легионерска болест.

Заболяването тръгва с лека кашлица, но с бързо покачваща се температура, с гадене, повръщане и би могло да се стигне дори до загуба на съзнание. Болестта е смъртоносна даже и за до 20% от заразените, ако не се лекува навреме и правилно, сочи статистиката.

Доказано е, че климатикът е развъдник на всякакви бактерии, предупреждават микробиолозите. А бацилите, причинители на респираторни инфекции, са много и всички те могат да попаднат в климатичната инсталация. Делят се на три големи групи - на вирусни, бактериални и плесенни - гъбички. Всички те обитават околната среда, но попадайки през влажния климатик, се превръщат в истинска напаст.

Сред бактериалните причинители на инфекции е именно и легионелата. Според медиците напоследък тя доста нашумя и е сред потенциално опасните бактерии у нас.

Непочистеният филтър на климатика, който се замърсява много бързо, не само развъжда бактерии, а и ги пренася светкавично чрез въздушния поток към хората. Особено голям проблем са общите климатици, които най-често са инсталирани в обществените сгради или офиса.

Много опасна е климатизирана обстановка, която е херметически затворена или не се отварят редовно прозорците за проветряване, алармират специалистите. Те предупреждават в никакъв случай да не се разчита на вентилация единствено през климатиците. Още повече, ако някой от работещите в офиса например в този момент е болен или дори в инкубационен период - без симптоми на респираторно заболяване. Лекарите съветват да не се прекалява с използването на климатика. По-често да се изключва и да се проветрява.