Автор
Woman.bg

Днес е денят на вещицитe - любовните заклинания се сбъдват

Във всяка жена има някаква малка магия, но според скандинавските вярвания тази нощ добрите момичета могат да се превърнат във вещици и затова мъжете трябва да са особено внимателни. На 30 април срещу 1 май всички вещици по света отбелязват своя „професионален" празник - Валпургиевата нощ.


Според вярванията щом слънцето залезе днес, магьосниците яхват метлите и се събират по високите върхове на планините, за да правят своите заклинания. Разбира се, това отколешно вярване е пълна мистификация, но все пак е останало до наши дни, защото именно последната нощ на април според скандинавските вярвания е моментът, в който настъпва така чаканото лято. Това обаче не става толкова лесно, защото понякога зли сили се опитват да задържат зимата за по-дълго. Имено затова в тази нощ северните народи имат обичай да палят голям огън, с който да изгонят вещиците и да помогнат на лятото да дойде.


Своето наименование най-шеметната нощ в годината получава в чест на монахинята, а впоследствие и светица, Валпургия. В списъка на светците нейният ден е 1 май, пише politika.bg. От памтивека празникът в чест на идващото лято е посветен на слънцето, плодородието и мъжката сила. В Германия, Финландия, Швеция, Естония, Литва, Латвия, Румъния и Чехия, където този празник се отбелязва, хората вярват, че вещиците си организират нещо като симпозиум на връх Брокен в планината Херц, за да обменят последни клюки и мнения за най-новите модели метли.


Според поверието тази нощ любовните магии, които вещиците правят, са най-силни и се сбъдват.