Автор
Роси Кацарова

Дизайнерите, които зачеркнаха Мелания Тръмп

Седмицата започва с новината за поредния знаменит моден дизайнер, който отказа да облича Мелания Тръмп.

Към списъка с моделиери, които просто не желаят да предлагат дрехите си на новата първа дама, се присъедини и Зак Поусен. Те не искат творенията им да се асоциират с нейната особа и най-вече с личността и политиката на съпруга ѝ и не се притесняват да си го признаят.

"Не искам да въвличам модната си марка в политиката. Но има фундаментални проблеми, които ме засягат дълбоко: имиграцията, спонсорирането на артистите, организацията Planned Parenthood, правата на жените. Това са въпроси, които са изключително близки до моето сърце и аз използвам гласа си, за да с боря за тях и да ги защитавам. Мисля, че е важно да използваш гласа си. Всяка марка, всеки човек има правото да изразява гласно мнението си", каза Зак Поусен.

С Поусен величията от света на модата, решили да се дистанцират от семейство Тръмп, станаха десет. Останалите са Кристиан Сириано, Том Форд, Марк Джейкъбс, Филип Лим, Дерек Лам, Умберто Леон, Тимо Уейленд, Нийм Кан и Софи Теале.

"Тя не е имиджът, който искам за моята марка. Но отвъд факта, че съм демократ и гласувах за Хилари Клинтън, дори и тя не трябва да носи в Белия дом моите дрехи, защото са скъпи. За да бъде представител на гражданите, една първа дама не трябва да се облича твърде скъпо", заяви преди време Том Форд, като изтъкна, че жената на президента трябва да бъде пример.



"Нямам никакъв интерес да обличам Мелания Тръмп. Аз лично по-скоро бих вложил енергията си в подпомагането на хората, които ще пострадат от Тръмп и неговите привърженици", разкри преди месеци Марк Джейкъбс пред сайта WWD.

"Никой не трябва да я облича, а ако тя все пак купува вашите дрехи, то трябва да заявите на хората, че не я подкрепяте", пък заяви един от креативните директори на Kenzo Умберто Леон.

"Като човек, който винаги се стреми към разнообразие, лична свобода и зачитане на всеки един начин на живот, аз няма да участвам в обличането на следващата първа дама и няма да позволя да бъда асоциирана с нея. Расистката, ксенофобска и сексистка реторика на нейния съпруг са абсолютно несъвместими с общите ценности, с които живеем", пък бе становището на Софи Теале - дизайнерката, която се грижеше за визията на бившата първа дама – Мишел Обама.

Знаменитият Нийм Кан също твърдо отказа да облича Мелания, като каза, че дизайнерите са артисти и имат правото да избират кого да красят със своите творения. "Не мисля, че е редно. Просто ценностите на новия президент изцяло се разминават с тези, които ние изповядваме като американци", категоричен бе той.

Всъщност съпругата на Доналд Тръмп не е единственият член на фамилията, който е крайно недолюбван от обществеността. По-малката му дъщеря - Тифани, също бе демонстративно низвергната от модния елит.

По време на Седмицата на модата в Ню Йорк тя бе публично унизена, след като модни редактори и звезди от бранша отказаха да застанат до нея в очевиден знак на бунт срещу баща ѝ. В резултат на това на младата дама ѝ се наложи да седи съвсем сама на реда по време на цялото шоу.