Автор
Woman.bg

Дисекция на стила на жените в българската политика

След като сравнихме двама родни политици само по дрешните им ансамбли, а не по убеждения, решихме, че няма как да пропуснем и дамите. И това не е само заради наближаващия 8-и март. Този път няма да се насочим към две конкретни личности, а ще разгледаме няколко, като пак няма да сравняваме и съдим, а ще коментираме съвсем добронамерено техния вкус (или на тези, които избират облеклата им).

Няма как да не започнем с първата ни дама, г-жа Десислава Генчева. Стилният костюм е с жакет като за консервативни дами, но полата е леко провокативна заради дължината си. Злите езици осъдиха избора на тоалет като прекалено предизвикателен особено за официален повод като инаугурацията (тази прекрасна българска дума) на г-н Радев – по етикет полата трябва да е поне до коляното.



Леко консервативни (в най-добрия смисъл) пък изглеждат любимите на Йорданка Фандъкова тъмни костюми с панталон и сако, но не са излишно официални и маниерни. Ето защо ние реагираме с вдигнат палец и умерени ръкопляскания.



Чернобялата цветова гама е класически избор за облеклата на много родни и световни политици. Този контраст е предпочитан от Корнелия Нинова, която успява да не изглежда с прекалено строг аутфит, а напротив – създава впечатление на публична личност със собствен стил и класическа визия за облеклото си.



"За всеки повод - подходящо облекло" - това е мотото на много дами в политиката днес. Типичен пример са дрешните решения на Мая Манолова – когато обстоятелствата го налагат, изборът логично е в полза на класически строг костюм, но при неформални събития втален блейзър и дънки в никакъв случай не са грешен ход.



За финал поглеждаме и на запад към самата Мелания Тръмп. Тук вече говорим за изключително интересна "политика на обличане" – лавирането е между наистина предизвикателни рокли и съвсем консервативни костюми в зависимост от случая. А походката и цялостното излъчване г-жа Тръмп е запазила от годините си като модел. Едва месец и половина като първа дама, тя успя да впечатли, провокира и предизвика полюсни коментари с визията си. Какво ли можем да очакваме от нея тепърва, как мислите?



Автор: Благовеста Дамянова