Автор
Woman.bg

Динена диета - и край на излишните килограми!

Ако искате да отслабнете през лятото, динената диета ще ви помогне да го направите бързо и без да навредите на здравето си.

Динята е плодът, който неизбежно ни навява спомени за лятото. Наситена е с живителна влага, утолява чудесно жаждата и има страхотен вкус. При това се отличава и с други полезни свойства! Динята е отлична основа за кратка монодиета.

Как действа динята на организма

Динята е съставена на 90 % от вода, затова успешно прочиства тялото от отпадъчни вещества и токсини. При това е нискокалорична - съдържа само 38 ккал на 100 гр. А точно това се иска за отслабване.

Динята съдържа много влакнини, антиоксиданти, фолиева киселина, микроелементи (магнезий, натрий, малий, калций и желязо), както и цитрулин - вещество, което разширява кръвоносните съдове и стимулира кръвоснабдяването.

Диуретичното действие на динята ще ви помогне да освободите тялото си от излишните течности, натрупването на които често води до появата на отоци. Сладкият вкус на плода ще ви позволи да забравите за дълго глада. Именно затова динената диета се спазва лесно.

Меню

Монодиетите предвиждат консумацията на само един продукт. В случая това е диня. Можете да пиете и динен сок, но само прясно изстискан. Пакетираните сокове съдържат твърде много захар и няма да получите желания резултат.

Ако поначало ви е трудно да ядете само диня, можете да добавяте към всяко хранене една-две малки филийки ръжен хляб. Всички останали продукти са строго забранени до края на диетата.

За да не претоварите бъбреците си, съветваме ви да не изяждате повече от 2-2.5 кг. диня на ден.

Диетата може да се спазва 7-10 дни в зависимост от самочувствието ви и от желания резултат. Връщането към нормалното хранене трябва да става постепенно - малко по малко включвайте в менюто си белтъчини и въглехидрати, които се усвояват лесно. Мазнините трябва да навлязат в ежедневието ви по-късно, иначе може да предизвикате разстройство.

Как да си изберете хубава диня

За да не навредите на организма си, трябва да консумирате качествени плодове. Динята има абсорбиращи свойства, затова не купувайте плодове с повредена кора. Всякакви пукнатити, драскотини и хлътнали места са признак за това, че динята е развалена.

Ако видите, че част от "месото" е с по-тъмен цвят, по-добре изхвърлете динята. Много е вероятно в нея да са проникнали бактерии и да е започнал процес на гниене.

Избирайте средни по размер дини (5-8 кг.), те по-често се оказват узрели. Освен това ще ги изядете по-бързо и затова няма да дочакате да се развалят.

Предимства на динената диета

Динената монодиета дава добър резултат за достатъчно кратък срок. При това няма да изпитвате мъчителен глад, докато я спазвате.

Динята ще ви помогне да прочистите тялото си от натрупалите се токсини, от излишните течности. Също така диетата ще ускори метаболизма ви.

Недостатъци на динената диета

Тази монодиета можеше да се нарече идеална, ако не бяха някои нейни недостатъци. Най-големият е, че при продължително спазване на динена диета рискувате да отмиете от тялото полезните минерали и да претоварите бъбреците си.

Освен това динята не може да осигури на организма всички необходими вещества, затова можете да я спазвате само ограничено време. Диетата не е подходяща за бременни жени, нито за хора, които страдат от ендокринни заболявания или нарушения на дейността на бъбреците и на пикочните канали.

Ако сте здрави, можете да пробвате уникалната динена диета. С нейна помощ ще свалите 3-4 килограма (част от които ще са от течности) за една седмица. Можете да повтаряте диетата периодично, но не по-често от веднъж на 1.5-2 месеца.