Димитровден - 26 октомври, е един от най-големите християнски празници в народния календар, в който честваме името на Св. Димитър Солунски Чудотворец. Най-често Св. Димитър е изобразяван на кон, убиващ змей – символ на антихриста. На този ден реколтата е събрана, стадата – прибрани от пасищата, хамбарите преливат, а виното, зеленчуците, медът и осоленото месо изпълват с апетитния си аромат мазите.

Традиции, достигнали до нас

- Според поверието Св. Димитър води със себе си зимата. На този ден се изпраща слънчевото време и се чака първия сняг. Според народното поверие той се сипе направо от дългата бяла брада на светеца.

- Според традиционните вярвания, на тази дата завършва работната стопанска година – чорбаджиите се разплащат с наетите ратаи и ги разпускат. Затова и празникът се нарича още Разпуст.

- Обичаят изисква стопаните на новата къща да заколят бял овен и да поканят цялото село за освещаването на дома. Поради тази причина на този ден празнуват и строителите.

- На този ден, едновременно с църковните литургии, се правят курбани, семейни сбирки и селски събори. Приготвят се богати трапези, отрупани с плодове, овче и пилешко месо. Акцент на трапезата е голямата и пухкава погача.

- Ако именикът е мъж, в дома се готви петел, ако е жена - кокошка. Тутманикът и щруделът, рачелът и печените ябълки, варената царевица и тиквата са сред любимите сладкиши, които се пекат специално на Димитровден.

Гадания на Димитровден

- Каквото е времето на Димитровден, такова ще е на Коледа.

- Ако има пълнолуние, зимата ще е студена и люта, а кошерът ще е пълен догоре

- Вечерта срещу празника овчарите хвърлят в кошарата една тояга. Ако на сутринта овцете лежат върху нея, се смята, че зимата ще е дълга, тежка и студена.

- Добър и заможен ли е първият гост, пристъпил прага на дома, такава ще е и годината.

Имен ден днес честват всички, носещи името: Димитър, Димитрина, Драган, Димо, Димка, Митко, Митре и сродни.

Честито на имениците!