Автор
Woman.bg

Дийпак Чопра идва в България вдъхновен от силата на женската енергия

Наричат го гуру, модел за подражание, чаровен манипулатор. Като международна ню-ейдж знаменитост доктор Дийпак Чопра проповядва светата троица тяло/ум/дух вече повече от 20 години - прилагайки древните принципи на аюрведа към физическото здраве, финансовия успех, любовните отношения и всичко останало.

Неговият нов проект „Обновяване: Време за себе си”, е фокусиран върху силата на жените. Ето какво има да каже харизматичният мислител за овладяването на силата на женската енергия :

- Защо решихте да работите по този нов проект за жените на средна възраст?

Дийпак Чопра: Той бе вдъхновен от изключителните дами, които идват в нашия център /”Чопра център”, Калифорния, бел.ред./, и които обществото причислява в графата „средна възраст”. Те са доказателството, че обществото няма никакво основание да твърди, че с остаряването слизаш надолу по социалната стълбица. Това включва определението, че вече не си привлекателен, губиш своята сексуалност, страдаш от остеопороза, сърдечни проблеми и какво ли още не. Тези заключения често касаят и мъжете, но към жените обществото е още по-изобретателно. Жените, които са силни и атрактивни, са независими от мнението на околните. Те възприемат своето физическо тяло като динамично, гъвкаво, променливо. И разбират, че да остаряваш може да означава и да си по-силен, по-атрактивен, по-мъдър, по-отговорен, по-уважаван – с други думи да бъдеш по-обаятелен! Те имат и различен опит с времето - не са опустошени от отговорността на крайните срокове, знаят как да се наслаждават на всичко. И, разбира се, проявяват голям интерес към връзката тяло-дух-ум. Използването на техники като йога, тай чи, бойни изкуства, е познато за тях. И най-важното: те избягват не само физиологичните и химически токсини, но и вредните взаимоотношения. През техния поглед остаряването е възможност за трансформация. Това са основните характеристики.

Така че просто да се поучим от тях - имам предвид, кой съм аз, че да правя програма за жени? Истината е, че всичко научено е от хората, с които съм общувал. Винаги съм бил заобиколен от силни жени. И знам, че обществото би било различно, ако децата ни са възпитавани и заобиколени от силна женска енергия.

Четете още: Да разшифроваш Дийпак

- Как младите жени губят тази целеустременост в течение на времето?

Дийпак Чопра: Младите жени са програмирани от обществото да бъдат изкуствени, анорексични, стресирани - всички тези неща, които правят хората непривлекателни. Най-добрият начин да уважаваш себе си е да бъдеш себе си. А това е трудно. Но няма нищо по-привлекателно от някой, който е естествен, който се чувства комфортно със своята неопределеност, който е автентичен.

- Това е интересна гледна точка.

Дийпак Чопра: Всички имаме силни и слаби страни. Някои от тях се опитваме да скрием. Някои от тях се опитваме да променим. Човек, който се чувства комфортно със своята неопределеност, осъзнава на дълбоко ниво, че да имаш слабости не е слабост, а завършеност. Тези хора излъчват проста, ненакърнена човечност, което е възхитително. Нашето общество трябва приеме това.

- В новата си книга много говорите за митология...

Дийпак Чопра: Силните жени са мотивирани, съзнателно или не, от митичните архетипи: Хера за вътрешна сила, Артемида за дивите, необуздани естествени сили, Персефона за неосъзнатата мотивация, която живее в емоционалните нужди и в мистичната страна на жените, Афродита - за сексуалността. Тези архетипи имат различни имена в различните култури, но влиянието им е едно и също.

- Защо структурата на групата храни, която вие препоръчвате, базирана на вкуса, е по-полезна според вас от познатата на Запад идея за пирамидата?

Дийпак Чопра: Защото е базирана на природната интелигентност. Животните в гората не познават препоръките на различните организации, занимаващи се с храните. Но нямат остеопороза, не знаят какво количество витамин D или калций им трябва, защото се доверяват на вътрешния си усет. Същността на аюрведа храненето идва от опита на вкуса. По този начин ако сте заситени, нямате желание за повече храна. Много от храните в западния стил на хранене имат сладък или солен вкус- като пържените картофи с кетчуп. Така започва страстното желание и проблемите. Хората често използват храната и за задоволяване на други нужди. Те подхранват емоциите си с храна, стават затворени и потиснати. Има обаче много неща, които се случват, докато храната се смила и абсорбира.

- Концепцията за трите доши –все още не е добре позната на Запад. Дали хората употребяват неправилно тези идеи в западната култура?

Дийпак Чопра: Не, те просто нямат цялата идея. Мислят само за физичните й измерения, а е важно триединството между ум, тяло и дух, както учи аюрведа.

- Как се отнасяте към дебата за насилието и децата? Могат ли жените да направят нещо за промяна на нещата?

Дийпак Чопра: Ами ние често „храним” собствените си деца с културата на насилие и след това се чудим какво се случва с тях. Има данни, че дори в утробата на майката, ако сте заобиколени от звуци на насилие - стрелба, шум от телевизора, сирени, полицейски аларми, викове, още тогава бебето чува и свиква с т.нар. „свободно разпространяваща се агресия” в отговор на тези звуци. Майката допълнително повишава нивата на адреналин, защото тя също е уплашена или под стрес. Бебето чувства този адреналин и го свързва със звуците. И, разбира се, когато порасне и чуе тези звуци, те автоматично задействат насилието. В нашия център започнахме програма, в която майките четат поезия на неродените си деца, практикуват йога и техники за дишане и се учат как да подхранват положително емоциите на бебето още в утробата.

- Каква музика слушате вие? Слушате ли неща, които не са точно за медитация?

Дийпак Чопра: Разбира се, бил съм на рок-концерти. Имам много приятели в музикалния бизнес. Но в момента, в който се запознаят с мен, музиката им се променя. Имам приятел от Австралия - номер едно рок звезда в страната, Джими Барнс, свиреше хард хеви метъл рок. Сега звучи повече като Майкъл Болтън.

- В личния си живот какви битки сте имали, за да запазите баланса?

Дийпак Чопра: Никакви. За мен най-важното в живота е да изследвам чистото съзнание. В момента пиша нова книга и съм изцяло погълнат от нея. Всичко останало е изключено. Няма нищо по-важно от това да търсиш, поради липсата на по-добър свят, просвещение. Но не съм фанатик. Слушам тялото си. Избирам храните, към които естествено съм привлечен. От друга страна, ако пътувам със самолет и не разполагам с друга храна, ям каквото има. Медитирам поне 2 часа на ден.

- Славата добави ли стрес към живота ви?

Дийпак Чопра: Не точно, защото никой в семейството ми не ме взема на сериозно. Децата ми се отнасят с мен по един и същи начин, жена ми – също. И аз самият не се взимам на сериозно. Всичко това е въпрос на имидж, изкуствено създадено.

- Остава ли ви време за семейството?

Дийпак Чопра: Ние сме семейство, което обича да се забавлява. Когато децата ми бяха по-малки, ходихме заедно на ски, да се гмуркаме, да скачаме с парашут, да се катерим по планините.

- Някога децата ви бунтували ли са се?

Дийпак Чопра: Не, никога, защото никога не съм им опонирал неотстъпчиво.

- Как се отразява славата ви на съпругата ви?

Дийпак Чопра: Не се отразява. Рита е човек с невероятно чувство за собствено достойнство, и мисля, че това е много важно, когато живееш с човек, който е известен. Веднъж в годината в моя център организираме в рамките на една седмица ретрийт на мълчанието в Асиломар, Калифорния. Сега точно двамата се върнахме оттам. Бяхме заедно, но не говорихме цяла седмица. Беше много въздействащо. Мълчанието е мощна духовна практика.

- Кога имате чувството, че идеите ви не са разбрани?

Дийпак Чопра: Когато в пресата се появят материали, при които акцентът е върху „той прави много пари”. А това дори не е съвсем вярно, чувствам се като банков касиер - получавам пари и ги слагам в банката, откъдето те се инвестират за следващата ми идея. Всъщност, начинът ми на живот не се е променил през последните 20 години. Дори е по-малко претенциозен. Когато бях завеждащ отделение лекар в болницата „Ню Ингланд” в Бостън, карах „Ягуар”, имах голяма къща и т.н. Днес дори рядко шофирам.

- Идеята, че "цялата промяна е вътре в нас", понякога е критикувана като подход "да обвиним жертвата". Тя сякаш внушава, че болестите на хората са причинени от техните цели и стремежи?

Дийпак Чопра: Или са причинени от конспирацията на цялата вселена. Защото кои сме ние? Ние сме светът, ние сме всичко. Ако наистина разбирате духа, ще се осъзнавате като един “interbeing”. Това означава, че вие сте звездите и луната, и слънцето и водата, и всички влияния на обществото, и цялата реклама, и това, което културата ви втълпява, и което религията и родителите ви внушават...Да, вие сте причина за всичко, което ви се случва, но вие не сте индивид. Цялата идея, за това, че съществуват отделни личности, е илюзия. Има само вселена, която претендира, че е личност. И да, вие създавате своя житейски опит. Трябва да се чувствате отговорни за това. Бъдете създатели, а не наблюдатели.

Материалът е предоставен за публикуване от Inspire Talks, по чиято покана легендарният Дийпак Чопра ще бъде в България на 13 май. В зала 1 на НДК негови почитатели ще присъстват на първата му лекция в Източна Европа „Бъдещето на благоденствието“.

Повече можете да разберете тук