Звездите ни подсказват не само какво ни очаква в сферата на бизнеса, пътешествията и личния живот, но и могат да ни помогнат да си изберем подходяща диета.

Астрологията не е официално призната наука, но коя друга наука предизвиква толкова оживен интерес? Неоспоримо е, че звездите влияят на живота ни, както Луната влияе на приливите и отливите.

Според астролозите и увличащите се по астрологията диетолози за постигане на хармония на духа и тялото трябва да съобразите менюто си с особеностите на вашата зодия. В случая не става дума толкова за отслабване, колкото за правилно хранене, нормализиращо баланса на витамините, микроелементите и хранителните вещества. Най-хубавото на „зодиакалната“ диета е, че тя не предвижда строго и бедно меню, което да спазвате упорито всеки ден. Асортиментът от подходящи за вас продукти се определя от зодиакалния ви знак, но само от вас зависи как и по колко ще ги ядете. Освен това диетата не изисква сложни изчисления и пресмятания на калории. Това разбира се може да доведе до надхвърляне на дневната енергийна дажба. Но дори и да не отслабнете, несъмнено ще станете по-здрави и може би ще предотвратите някои характерни за зодията ви заболявания.

Четете още: Китайски хороскоп за 2014


Четирите стихии

Основната тайна на зодиакалната диета е, че на външен вид може изобщо да не отговаряте на характеристиката на знака си, но въпреки това трябва да си подберете диета според вашата стихия. Огнените зодии по правило се отличават с висок ръст, изразителни очи и нос. Представителите на огнените знаци често биват с едро телосложение, но неизменно привличат вниманието. Земните зодии обикновено са с набито телосложение и среден ръст. Те са здрави и яки, имат уверен и директен поглед и устойчива походка. Представителите на въздушните знаци най-често са високи, с леко удължени ръце и крака, тънки кости и слабо развити мускули. Хората, чиято стихия е Водата, се отличават с плавни жестове и заоблени контури на тялото. В погледа им винаги има нещо влажно и чувствено. Разбира се тези типажи рядко се срещат в чист вид, така че не е изключено да откриете у себе си черти, характерни за други стихии.

Четете още: Хороскоп за съвместимост 2014


Храненето и стихията

Храненето трябва преди всичко да е в хармония със стихията ви. За огнените знаци са подходящи всички екзотични, горещи и пикантни ястия. Гладните диети обаче са противопоказни, тъй като представителите на тези зодии обикновено имат ускорен метаболизъм. Земната стихия подразбира склонност към твърдите, гъстите и сладките храни. Представителите на този елемент трябва да бъдат по-умерени в яденето и в консумацията на алкохолни напитки, тъй като рискуват да прекалят и с двете. Въздушните зодии предпочитат лека и топла храна, затова е добре поне от време на време да се насилват да хапнат нещо по-засищащо. Водната стихия кара хората да консумират повече течна храна и да пият много. „Водните“ хора често си похапват с апетит нощем и не се движат достатъчно, което може да стане причина за здравословни проблеми.

Храненето и зодиите

Астрологията съществува от стотици години, през които картотеката й се е обогатила с обширни наблюдения върху особеностите на хората от различни зодии. Разбира се ако искате да подходите наистина сериозно към въпрос, добре ще е да се обърнете към специалист за съставянето на индивидуален хороскоп (възможно е всъщност да се отнасяте към знак, който не съответства на рождената ви дата). Но ако нямате време или желание за това, можете да се ръководите поне от основните насоки на зодиакалната диета.

Овните често страдат от главоболие и депресия. За тях ще са полезни продуктите, подобряващи мозъчната дейност. Яжте повече карфиол, моркови и краставици. Особено полезни за вас са месото и лимоните.

Телците имат слабост към тестените и сладки храни, които се отразяват зле на здравето им. И макар зодиакалната диета да не забранява сладкишите, най-добре ще е да обърнете повече внимание на по-полезни продукти – коренови зеленчуци, млечни продукти, пшеница, грах.



Близнаците са податливи на стрес, затова трябва да се грижат за нервните си клетки. Поддържайте се с храни, богати на витамин В. Полезни за вас ще са салатите, листните зеленчуци, плодовете, пилешкото и тиквата.

Раците често преяждат, а организмът им е склонен към задържане на течности и отоци. От месата наблегнете на птичето месо. В съответните сезони яжте повече диня и пъпеш. Не пренебрегвайте ядките, зелето, пресните краставици, доматите, репичките и чесъна.

Лъвът обикновено е екстраверт и изразходва много енергия. Ще можете да възстановите бързо силите си със сушени плодове. Освен това „царят на животните“ има нужда от месо, най-добре дивеч. От зеленчуците наблегнете на картофите, тиквичките, цвеклото и морковите. Полезни за вас ще са оризовите каши и ръженият хляб. За подобряване на кръвообращението яжте продукти, богати на витамин Е.

Девите трябва да пазят предимно нервите и стомаха си – това са най-уязвимите им места. Сиренето и соята ще са незаменими за вас по всяко време на годината. Непременно включете в менюто си каши и хляб, както и бобени култури, магданоз и копър.

Везните са склонни към ревматизъм и радикулит, затова е добре да водят по-активен начин на живот и да обърнат внимание на необработените храни (например кафяв ориз). Полезни за вас ще са и зеленчуците, приготвени на пара. Препоръчително е да заместите месото с риба и морски дарове или да ядете само пилешко. Не се забранява да се поглезите с парче торта или сладкиш.

Скорпионите обикновено имат проблеми с гърба, затова е добре да практикуват спорт, развиващ гъвкавостта. Месото е добре да е от дивеч, още по-добре ще е да го замените с морски дарове или риба. Не пречи да хапвате и птици (пилешко, пуешко, патешко). Полезни за вас ще са ястията от гъби. Заменете лютия червен пипер с чесън и лук и не прекалявайте с алкохола.

Стрелците водят активен начин на живот, затова обикновено не се нуждаят от 4гладна“ диета. Можете без притеснения да хапвате мазни меса и дроб. Особено полезни за вас ще са плодовете, които съдържат много витамини в кожата си, например ябълки. От зеленчуците наблегнете на картофите, царевицата, тиквичките и цвеклото.

Козирозите трябва да водят здравословен начин на живот, защото са склонни към депресии и дори и най-малката неприятност може да ги изкара извън релси. Препоръчително е да ядете сезонни плодове всеки ден, особено полезни за вас ще са динята и пъпешът. Пийте повече чай и в разумни количества – кафе. Наблегнете на кореновите зеленчуци – картофи, ряпа, моркови и т.н.

Водолеите непременно трябва да откажат цигарите – пушенето е пагубно за тях! За укрепване на кръвоносните съдове включете в менюто и бобени култури и продукти, съдържащи желязо – елда, немазно варено телешко, ябълки. Полезно ще е да ядете овесени и оризови каши на закуска. Вместо захар ползвайте мед.

Рибите често имат проблеми с щитовидната жлеза, затова богатите на йод морски продукти са идеални за тях. Хапвайте повече цитрусови плодове, целина и аспержи. Наблегнете и на различните салати, морковите и овесените ядки. Освен това намалете консумацията на сол, тъй като тя задържа течности в организма.

Не забравяйте, че зодиакалната диета не е строга догма, а само препоръка. Ако не обичате някоя от подходящите за вас храни, не е нужно да я включвате в менюто си. Храненето с нежелание няма да е от полза за вас, камо ли пък ако имате алергия към някой продукт. Най-важното е да бъдете по-умерени.