Диеата South Beach, която наподобява тази на Аткинс, е създадена от кардиолога д-р Артър Агатстън от болницата „Маунт Сайнай“ в Маями, Флорида.

Както диетата на Аткинс, така и South Beach ограничават приема на въглехидрати и започват със силно рестриктивна фаза.

Диетата South Beach забранява консумацията на нездравословни мазнини, но препоръчва здравословните полиненаситени и мононенаситени мазнини.


Диетата не изисква да знаете колко точно въглехидрати се съдържат в различните храни, стига да сте наясно кои от тях са богати на захари, за да ги избягвате. Храните с нисък гликемичен индекс (бедни на захари) не причиняват резки промени в нивото на кръвната захар и могат да бъдат консумирани в умерени количества.

Начин на хранене

Спазвайки диетата South Beach човек със сигурност няма да остане гладен, тъй като тя включва богато меню в няколко хранения, включително междинни закуски. Порциите трябва да бъдат нормални - нито твърде малки, нито твърде големи.

Отслабващите трябва да ограничат или напълно да избягват бързите въглехидрати като: картофи, плодове, хляб, ориз, зърнени храни, паста, цвекло, моркови, царевица, всякакви десерти, алкохол.

14-дневният въвеждащ етап забранява консумацията на всякакъв хляб, ориз, картофи, паста, печени изделия и плодове. Добре е да се избягва какъвто и да е алкохол.

Диетата обещава, че след няколко дни тези прегрешения дори няма да липсват на спазващите я.

Целта на първата фаза е именно да елиминира по-голямата част от въглехидратните храни от менюто, което според автора на диетата ще потисне техния апетит. Рафинираните захари и другите преработени въглехидратни храни се усвояват твърде бързо от организма, което предизвиква рязкото повишаване на хормона инсулин в кръвта, необходим на тялото за усвояване на въглехидратите

През втората фаза на диетата някои от забранените храни се въвеждат отново в режима. Например, ако обичате да похапвате паста, може да си позволите до една порция на ден.

Морковите и плодовете, забранени през фаза едно, сега също могат да бъдат консумирани в умерени количества.


Втората фаза продължава докато се достигне желаното тегло!

След това се продължава с последната, трета фаза, която всъщност е новият ви начин на хранене за цял живот. През нея порциите и режима на хранене е нормален, като се спазват няколко основни принципа - избягване на вредните мазнини, въглехидрати, захар и честата консумация на алкохол.