Автор
Woman.bg

Диета Сонома - любимият режим на Дженифър Анистън

Чаровницата е почитател на хранителния режим на д-р Гутерсон, който е създал популярната диета, наречена „Сонома“.

Хранителният режим е разделен в три етапа. Продуктите в диетата са предимно средиземноморски, изключително богати на антиоксиданти и бедни на калории, но с голяма хранителна стойност.

Първи етап трае десет дни, като през този период приемът на сладки и тестени изделия е намален до минимум. Консумират се протеинови храни като пилешко филе без кожа, яйца, морски деликатеси, телешко филе, соеви продукти и риба, обезмаслени млечни продукти, варива, зеленчуци с ниско съдържание на нишесте (т.е. без картофи и ориз), зехтин.

Четете още: Диетата на Аткинс поддържа фигурата на Ким

- Закуската се състои или от протеиновите храни, или от пълнозърнестите с обезмаслено мляко – в десертна чинийка.

- Обядът се сервира в 22 см чиния и включва 60% зеленчуци и 40% – протеиновите храни.

- Вечерята се сервира в 22 см чиния, половината пълна със зеленчуци, 30% – с протеинова храна и 20% бобови (или пълнозърнести) храни.

През втория период се позволяват повече храни и поради тази причина отслабването леко се забавя. Няма определен срок, през който да се спазва, защото продължава докато достигнеш желаното тегло. След това се добавят повече плодове и млечни продукти, но ниско-маслени. Закуската е като в предишния етап. Обядът и вечерята – като в първи етап, но са добавени и плодове.

Четете още: Диета South Beach

Порционът е същият като в предишния етап, но чинията за обяда и вечерята се разделя на 4 равни части: 1/4 протеинови храни, 1/4 зеленчуци, 1/4 плодове и 1/4 бобови храни.


В етап трети от диетата са позволени не само повече храни, но и някои изкушения като бонбони и шоколад, но в ограничено количество. Не забравяйте да съобразявате ежедневното си меню с продуктите, изброени по-горе.