Тази диета е нискокалорична. Прави се в продължение на 3 дни, максимум 5, и обикновено резултатът от нея е сваляне на 2-3 килограма от теглото.
Предназначението й е предимно да се нормализира обмяната на веществата в организма, а намаляването на килограмите е една положителна последица.
Диетата е разработена от български диетолози в началото на 70-години на 20 век. Не е много популярна, но всеки, който я приложи, ще се убеди в нейната ефективност.
Диетата залага на богат прием на кисело-млечни продукти, месо и горчица (предпочитан от потребителя вид). Колбасите трябва да са с нисък процент мазнини.
От храненето се изключват сладкиши, захар, бял хляб и алкохол.
Приемът на вода трябва да е 2-2,5 литра дневно.
Примерно меню:
Първи ден
Закуска: 2 твърдо сварени яйца, кисело мляко, пълнозърнест хляб, намазан с горчица, чай или кафе без захар.
Обяд: 250 мл кисело мляко или айран, 2 варени кренвирша (подобен колбас) с горчица.
Следобедна закуска: чай или кафе с 2 препечени филийки, намазани с горчица.
Вечеря: извара – до 250 г, салата от сладки пиперки.
Втори ден
Закуска: 2 малки кифли с извара с кимион и горчица, 50 г шунка, чай или кафе без захар.
Обяд: 250 мл пилешки бульон , салата: пилешко месо, парченца стръкове от целина и сос от горчица; чаша доматен сок.
Следобедна закуска: чай или кафе с 2 препечени филийки, намазани с горчица.
Вечеря: салата: 2 нарязани твърдо сварени яйца и зелен лук; чаша кисело мляко или айран.
Трети ден
Закуска: 3 парчета колбас с горчица, краставица, чай или кафе без захар.
Обед: гъбена супа – до 250 мл, печен на скара свински котлет с горчица и чаша сок от моркови.
Следобедна закуска: чай или кафе с 2 препечени филийки, намазани с горчица.
Вечеря: извара (до 250 г), запечена с кимион и лук, чаша кисело мляко или айран.
Диетата може да се повтори след месец. Удобно е да се прави през сезони, в които няма много плодове.
Противопоказна е при хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб и бъбреците.