Диета на Дюкан и на Аткинс, "кремълска" диета, протеинова диета, аромадиета - вече има хиляди методики за отслабване! По данни на учените обаче всяка една система за хранене ще е ефективна, само ако съответства на генотипа ви. Консултирахме се с диетолог, за да ви осветлим по въпроса.

Организмът на всеки човек е уникален и е съставен от неповторима комбинация гени, представляваща генотипа. Затова всеки един човек си има свойствени само за него хранителни нужди. На това се дължи честият неуспех на диетите. Пробвайки една система на хранене след друга, хората се разочароват и започват да твърдят, че са генетично предразположени към напълняване.

Всъщност наднорменото тегло само в 2 % от случаите се дължи на ендокринни или неврологични патологии. Във всичките останали случаи става дума за най-обикновено преяждане.



Но наистина ли ядем толкова много? Поглъщаме ли толкова килокалории, че организмът ни да не е способен да ги преработи? Не. Причината за напълняването е друга. Според последните проучвания хората се делят на три групи, като всяка от тях е чувствителна към определени хранителни продукти. Именно излишъкът на тези продукти води до напълняване.

Предимството на диетата по генотип е, че тя предполага въздържане от най-"вредните" за вашия организъм продукти. При това в основата на ежедневното меню залягат здравословни храни, способни да наситят тялото с всичките необходими витамини и микроелементи. Учени от Станфордския университет са заключили, че съобразената с генотипа диета е средно 2.5 пъти по-ефективна от всички универсални методики за отслабване.

Мазнини

Към първата група спадат хората, които са възприемчиви към мазнините в храната. Когато ядат продукти с високо съдържание на мазнини (олио, зехтин и краве масло, сланина, мазно месо, шоколад, ядки), те бързо напълняват. Именно за това на тях им се препоръчва хранителен режим с намалено съдържание на наситени мазнини (до 10 %), но при това с пълноценно насищане с въглехидрати (50 % от поеманите калории) и увеличено съдържание на белтъчини (до 20 %). Подобна диета ще позволи на хората от този генотип да ускорят метаболизма си и да улеснят усвояването и изразходването на енергията от мазнините и захарите.

Идеално меню: ястия от зърнени култури.

Малко мазнини, много фибри и страхотен вкус - това е мечтата на всеки отслабващ.



Захар и нишесте

Хората от втората група са с повишена чувствителност към сладки и нишестени продукти. Те трябва да спазват нисковъглехидратна диета, да наблягат на белтъчините (до 20 % от дневното меню) и да консумират балансирано мазнини (около 45 % от поеманите калории). Основни продукти в менюто на такива хора трябва да са изварата, морските дарове, пилешкото и немазното месо.

При това не бива да отказват напълно въглехидратите - те трябва да съставляват 35-40 % от храната. Задължително е да се заменят сладкишите и нишестето с "полезни" въглехидрати - овесена каша, елда, плодове, зеленчуци и други продукти с ниско въглехидратно съдържание. Така организмът ще получава всичките необходими елементи, докато отслабва постъпателно и ефективно.

Въглехидрати

Хората от третата група трябва да балансират хранителния си режим. За отслабване се препоръчва да намалят умерено калоричността на менюто си, като ограничат въглехидратите (до 40 % от поеманите калории) и мазнините (до 30 %) при повишено съдържание на белтъчини в менюто (до 20 %). Оптимално решение за представителите на този генотип е приготвянето на здравословни и прости ястия по различни начини - варене, варене на пара, печене, бланширане, пържене в малко олио.

За жалост обаче правилната диета няма да е достатъчна. За да получите стройно и красиво тяло, са нужни и редовни физически натоварвания. Според диетолозите генотипът на човека е пряко свързан с реакцията му към храненето и движението. Някой ден може да стане повсеместно достъпна процедура за разчитане на генетичния код, с чиято помощ да установим какви точно упражнения ще са най-ефективни за нас.