Диета, която лесно може да се превърне във ваш начин на живот.

Разделете чинията си на четири части и отслабнете. Без глад, лошо настроение или възвръщане на свалените килограми. Идеален метод за заети хора, които са загрижени за здравето си.

Що е то?

Отслабването с „разделна чиния” обединява в себе си всичко, което човечеството е получило от дългогодишния си опит с борбата срещу наднорменото тегло. Включва баланс на поеманите хранителни вещества, система за целенасочено смъкване на наднорменото тегло и много други положителни ефекти. Тази система е разработена от финландски диетолози и лесно може да се превърне в начин на живот. Тя не „подкопава” здравето, а работи постепенно и ефективно.

Какъв е принципът

Всичко, от което има нужда отслабващият по метода на „разделната чиния” е окомер, дисциплина и търпение. Според схемата, по която подреждате храната си в чинията, ще можете да оцените енергетичната й стойност и полезното й влияние върху организма ви. Ще ви бъде много по-лесно да не прекалявате с мазните храни например. При метода на „разделната чиния” не се изисква прецизно броене на калории и системата е подходяща и за много заети хора. Тя ще ви отърве от нуждата да се запасявате с необходимите продукти и ще ви позволи да се чувствате свободни на всяка една трапеза. Без глад и излишен самоконтрол.



Система на хранене

Храната ви трябва да заема определено място в чинията ви. А по-точно – определен обем. Условието е само едно – в борбата си срещу наднорменото тегло ще забравите големите празнични подноси и ще ползвате само най-обикновена чиния. Разделете мислено чинията на две. Едната половина напълнете със зеленчуци. Най-добре е да ги ядете без сос, в краен случай подправете с малко зехтин или олио. Зеленчуците могат да са всякакви, освен съдържащи нишесте (например картофи). Втората половина от чинията също се дели на две. Едната четвърт смело напълнете с гарнитура – макарони, картофи, ориз и др. Можете да заместите тази „четвъртинка” с резен пълнозърнест хляб. Последната четвъртинка от чинията е предвидена за белтъчини – немазни риба, месо, бобови култури или гъби. В тази зона е най-лесно да прехвърлите нормата на мазнини, така че се постарайте продуктите в нея да не са много мазни. Например месото да е варено, а гъбите – задушени. Ако виждате с невъоръжено око мазнина – просто я отстранете. Така ще можете да си осигурите леко и полезно хранене, балансирано по най-добрия начин.

Плюсове и минуси

Минусът е само един – за една седмица едва ли ще свалите повече от 1-2 килограма, тъй като диетата не е бързодействаща. Плюсовете обаче са много повече. Ще почакате по-дълго, но ефектът ще е налице и ще е устойчив и траен. Освен това е доказано, че бавното сваляне на килограми е по-полезно за организма. Тялото ви няма да е подложено на стрес и затова няма да има обратна реакция с качване на предишното тегло и повече. Освен това методът на „разделната чиния” изгаря мазнините, вместо да ви прави по-леки заради изведените от организма течности. Това „течностно подлъгване” е характерно за радикалните диети, които водят до резултат на кантара, но не и на мастните отлагания. Освен това „разделната чиния” не губи много време, не налага сериозни ограничения относно консумираните продукти и не ви „връзва” в определен режим на хранене. Просто отслабвате по малко във всяка една ситуация и при всякакъв ритъм на живот.

Резултатите

Капка по капка – море става. При цялата си „либералност” относно поеманите продукти, диетата на „разделната чиния” позволява да свалите до 26 килограма годишно. Съгласете се, това хич не е малко.

Коментар от диетолог

Този метод на хранене отговаря на изискванията на здравословното хранене (много зеленчуци, умерено количество белтъчини и въглехидрати, минимално количество мазнини и захарни изделия). Затова води до умерено, но постоянно смъкване на теглото и ще ви помогне да запазите задълго постигнатия резултат. Не забравяйте обаче и за наситеността на продуктите с мазнина. Ако в чинията ви присъстват майонеза и пържени картофи, дори и да ядете само два пъти на ден, няма да можете да отслабнете.