Вчера ви представихме пречистващата диета в общи линии, ако сте решили да приложите теорията на практика, днес ви предлагаме примерно меню за диета с кафяв ориз.
На ден се консумират 3 порции “кафяв” ориз (1 порция е равна на 60 гр. сух ориз), зеленчуков бульон без ограничения за количеството, минерална вода и билкови чайове без ограничения за количеството, 100 гр. сушени или пресни плодове, 300-400 гр. зеленчуци, 1 супена лъжица нерафиниран зехтин или масло от орехи, малко натурален оцет.
След като се събудите, трябва да изпиете чаша негазирана минерална вода или билков чай (липов, ментов, от лайка и т.н.).
Рецепта за зеленчуков бульон – нарежете на кубчета 300 гр. зеленчуци (моркови, праз, керевиз, малка глава лук, малък картоф, зеле и други зеленчуци, добавете 1 чаена лъжица овесено брашно. Залейте продуктите с 1 л. вода, сложете сместа на котлона и варете на бавен огън за около половин час.
В края на варенето или след края добавете в горещия бульон пресни зелени подправки (магданоз, копър, целина, зелен лук, босилек). Прецедете сместа, оставете я да изстине, захлупена с капак и я приберете в хладилника. Можете да съхранявате бульона там в продължение на 3-4 дни, както и да го замразите на отделни порции. Преди употреба можете да разредите бульона с малко вода. За подправяне на зеленчуците се ползват само качествен оцет и нерафиниран зехтин или масло от орехи.
Едно от основните условия на диетата е между отделните хранения да пиете много минерална вода, плодови или зеленчукови сокове и чайове.
Продължителността на диетата е минимум 3 дни, максимум 9 дни. Оптималната продължителност е 7 дни.
1 ден
Закуска – 1 ябълка, порция кафяв ориз с малко лимонена кора и няколко капки лимонов сок.
Обяд – зеленчуков бульон, салата от маруля или стъбла целина със зелен лук, подправена с оцет и зехтин, ориз с пресни зелени подправки, поръсен с 1 чаена лъжичка зехтин.
Вечеря – зеленчуков бульон, ориз с моркови и тиквички (или керевиз), сварен на пара.
2 ден
Закуска – 1 портокал, ориз с малко настъргана портокалова кора и 1 чаена лъжичка заквасена сметана.
Обяд – зеленчуков бульон с варени зеленчуци и порция кафяв ориз.
Вечеря – зеленчуков бульон с варени зеленчуци и порция кафяв ориз.
3 ден
Закуска – 1 круша, ориз, подправен с канела.
Обяд – зеленчуков бульон, салата от краставици (с оцет и зехтин), порция ориз със 150 гр. пресни печурки, запържени в зехтин.
Вечеря – зеленчуков бульон, ориз с броколи, сварен на пара.
4 ден
Закуска – плодова салата с 1-2 супени лъжици оризови пуканки, ориз с малко мляко или заквасена сметана.
Обяд – зеленчуков бульон, салата от маруля и репички, ориз с моркови, сварен на пара.
Вечеря – зеленчуков бульон, ориз с магданоз и щипка слънчогледови семки.
5 ден
Закуска – ориз с грозде или стафиди и 1 чаена лъжичка счукани бадеми.
Обяд – зеленчуков бульон, ориз с много пресни зелени подправки и сварени на пара зеленчуци с 1 супена лъжица зехтин.
Вечеря – зеленчуков бульон, ориз с 1 супена лъжица счукани орехи, 2 супени лъжици нарязан зелен лук и 2 супени лъжици настърган керевиз или магданоз, сварен на пара.
6 ден
Закуска – ориз и две фурми, 4 ореха, 1-2 смокини и 1 круша.
Обяд – зеленчуков бульон, ориз със сурови зеленчуци (краставици, чушки), мента/джоджен и 1 супена лъжица зехтин.
Вечеря – зеленчуков бульон, ориз с 1-2 ябълки, нарязани на тънки резени, 1 супена лъжица заквасена сметана и ½ чаена лъжичка мед.
7 ден
Закуска – ориз с 1 ябълка и 1 круша, нарязани на кубчета, подправен с няколко капки лимонов сок и 1 чаена лъжичка мед; ½ чаша натурално кисело мляко.
Обяд – зеленчуков бульон, зелена салата, ориз с 1 домат и малко зелен фасул, сварен на пара.
Вечеря – зеленчуков бульон, ориз с тиквички, сварени на пара, 1 чаена лъжичка зехтин, 5 маслини.