Варикоцелето представлява разширение на сперматичната вена (както разширените вени на крайниците).

Варикоцелето се установява често при случаен преглед или преглед по повод стерилитет.

Увреждането на образуването на сперматозоиди от варикоцелето най-общо казано се дължи на застоя на кръвта, който се получава при наличие на разширени вени. Интересно е, че въпреки наличието на варикоцеле, някои пациенти имат запазена оплодителна способност и науката не може да даде отговор защо у повечето мъже с варикоцеле се уврежда спермограмата, а у други тя остава нормална.

Какво представлява лечението на варикоцеле

Стан­дарт е опе­ра­ци­я­та по от­с­т­ра­ня­ва­не на ва­ри­ко­це­ле (ва­ри­ко­це­лек­то­мия). По вре­ме на опе­ра­ци­я­та се из­пол­з­ва опе­ра­ти­вен мик­рос­коп и под не­гов кон­т­рол се из­вър­ш­ва де­ли­кат­на­та част на опе­ра­ци­я­та.

При то­зи вид опе­ра­ция има ма­лък дис­ком­форт и вре­ме­то за въз­с­та­но­вя­ва­не е крат­ко. По вре­ме на про­це­ду­ра­та па­ци­ен­тът не чув­с­т­ва ни­що. В по­ве­че­то слу­чаи той спи по вре­ме на про­це­ду­ра­та.

Какви мерки трябва да вземете

- Спрете пушенето - ток­си­ните в цигарите на­ма­ля­ват кон­цен­т­ра­ци­я­та на спер­ма­та с 23% и под­виж­ност­та - с 13%.

- На­ма­ле­те ал­ко­хо­ла - пре­калената упот­ре­ба на ал­ко­хол потис­ка хор­мо­нал­на­та ос. Алкохолът мо­же да пре­диз­ви­ка чер­нод­роб­ни проб­ле­ми и про­ме­ни в хра­нос­ми­ла­не­то, ко­е­то от своя стра­на съ­що ув­реж­да про­дук­ци­я­та на спер­ма­то­зо­и­ди.

- Пра­ве­те фи­зи­чес­ки уп­раж­не­ния – но бъдете внимателни с някои спортни зисциплини. Бя­га­не­то на дъл­ги раз­с­то­я­ния и ежедневното ка­ра­не­ на колело мо­же да на­ма­ли спер­ма­то­ге­не­за­та.

- Из­бяг­вай­те ви­со­ка­та тем­пе­ра­ту­ра - всич­ки фак­то­ри, ко­и­то по­ви­ша­ват ло­кал­на­та тем­пе­ра­ту­ра око­ло скро­ту­ма, мо­гат да имат от­ри­ца­тел­но вли­я­ние вър­ху спер­ма­то­зо­и­ди­те. Тряб­ва да из­бяг­ва­те ви­со­ки­те тем­пе­ра­ту­ри на са­у­на­та и го­ре­ща­та ва­на.

- При­е­май­те ви­та­ми­ни (ан­ти­ок­си­дан­ти) - Ви­та­мин C, Витамин Е, Витамен В9 и цинк.