Как да запазите фигурата си и едновременно с това да се чувствате сити?

Сигурно се сещате за слабо засищащи продукти като сушени сливи, салати и моркови? Ние ще ви представим девет продукта с богато съдържание на фибри. Фибрите играят важна роля в храносмилателния процес, спомагат за дейността на червата и възпират натрупването на мазнини.

Круши

Малцина знаят този факт, но в крушите има повече фибри, отколкото в сушените сливи. Една средно голяма круша съдържа 5 грама фибри, а една сушена слива – само 3 грама! Освен това крушите съдържат повече фруктоза, отколкото глюкоза (както знаете, за усвояването на фруктоза не се иска инсулин), затова плодът е полезен при нарушени функции на пакреаса. Пресните и сушени круши, както и направените от тях напитки, фигурират в диетичното меню при затлъстяване и захарен диабет.

Шам фъстъци

От всички ядки шам фъстъците съдържат най-малко мазнини и калории, освен това съдържат поне 10 процента фибри. Според изследвания на американски учени достатъчно е да изяждате 70-80 грама шам фъстък на ден, за да повишите еластичността на артериите си и да понижите нивото на холестерола. Ядките могат да се ядат отделно или пък да се добавят към зърнени закуски, печива или сосове – свойствата им не се променят при кулинарна обработка.

Горски плодове

Почти всички горски плодове са чудесен източник на фибри. В една чаша малини освен много антиоксиданти се съдържат и 8 грама фибри. И само 60 калории! Предимство на малините е, че могат да се консервират, сушат или варят, без да губят полезните си свойства. А и това е единственият горски плод, който не е нужно да миете. В състава на малините има вещества със силно антибактериално действие. Ако добавите малини към овесените си ядки, ще се насладите на един хранителен и много полезен десерт!

Артишок

Един артишок съдържа 6 грама въглехидрати и само 50 калории, затова този странен на вид зеленчук е незаменим при диети или лечебно гладуване. Но имайте предвид, че при гастрити с понижена киселинност на стомашните сокове и при ниско кръвно налягане не бива да ядете артишок. За сметка на това той ще е полезен за хората, страдащи от киселини и храносмилателни проблеми, тъй като съдържа много калиеви и натриеви соли.

Леща

Сигурно не сте чували за това, но една чаша супа от леща съдържа 16 грама фибри – 16 пъти повече от чиния пилешка супа с фиде! Лещата е уникален източник на желязо и цинк, затова редовното й присъствие в менюто ви ще подобри работоспособността ви и ще повиши устойчивостта на организма ви към различни заболявания. Друго уникално свойство на лещата е, че в нея не се натрупват нитрати, радионуклеиди и токсични елементи, поради което се смята за екологично чист продукт.

Едамам

Едамам наричат младите соеви зърна, събирани преди узряването им. Те могат да се продават със или без шушулки. В японските ресторанти често ги предлагат като мезе. В 80 грама едамам с шушулка се съдържат 100 калории и само 5 грама мазнини, което го прави наистина здравословно мезе. Впрочем, Мадона също е почитателка на този продукт.

Пуканки

Пуканките са пълноценен зърнен продукт и източник на висококачествени въглехидрати. Освен това са нискокалорични. В една порция пуканки без масло (но с подправки) се съдържат само 33 килокалории. В подправените с масло пуканки килокалориите са 133. Пуканките са много засищащи, но не развалят апетита. Все пак основното им предимство е, че съдържат много фибри – около 4 грама във всяка порция. За да бъдат полезни обаче трябва да си ги приготвите сами, а не да използвате такива от пликче.

Зърнени закуски

Една порция зърнена закуска, разнообразена с парченца плодове, ще ви даде прекрасната възможност да изядете 14 грама фибри още сутринта. Например, една малка чинийка овесена каша задоволява една четвърт потребността на организма от фибри за едно денонощие. Освен това съдържащото се в овесените ядки нишесте се храносмила и усвоява бавно и чувството за ситост се задържа по-дълго. Затова овесената каша е препоръчителна за хора, които се притесняват да не надебелеят.

Пълнозърнест хляб

Пълнозърнестият хляб е източник на фибри, микроелементи и витамини, каквито липсват в хляба от обикновено брашно. Всички тези вещества се разрушават при процеса на смилане на зърното в първокласно брашно. За най-полезен се смята черният ръжен хляб. Той е нискокалоричен и съдържа много фибри, които понижават кръвната захар и пречистват храносмилателната система. Черният хляб е основен продукт в редица лечебни диети, тъй като 2-3 филии от него дневно нормализират дейността на стомаха.

Четете още: Невяна Владинова: С търпение, постоянство и любов мечтите винаги се сбъдват!