Детската рисунка може да бъде един своеобразен канал за комуникация между детето и света, който го заобикаля. Те са първата врата, която детето отваря към вътрешния си свят.

А родителите, много често не разбират децата си, не могат да вникнат в това, какво чувстват и желаят те в даден момент. И също така, много често, детето не може да изрази с думи какви чувства изпитва и какво мисли, а го прави негласно, чрез рисунките и действията си.

Съществуват някои характеристики, които могат да ориентират родителите за това какво “казват” рисунките на детето. Това, естествено, са само ориентировъчни насоки, от които няма как да се направи генерално заключение, но могат да помогнат поне мъничко да разберете вашите сладури.

Ето и няколко насоки как да интерпретирате рисунките:

Позиция на рисунката

Всичко онова, което детето рисува в гората част на листа, е свързано с главата, с интелекта, въображението, любопитството и желанието му да открива нови неща. Всичко, което се намира в долната част на листа, ни информира за физическите и материалните нужди на детето. Лявата страна на листа показва мисли около миналото на детето и обратното – дясната част показва мислите му за бъдещето. Ако рисунката се помества в центъра на листа, то значи, че показва настоящия момент.

Размер на рисунката


Рисунките с големи размери обикновено показват сигурност, докато мъничките, по-често са нарисувани от деца, които обикновено имат нужда от съвсем малко поле за изява. По-малките рисунки също могат да показват едно нерешително дете, на което му липсва самоувереност.

Линии

Продължителните и непрекъснати линии показват едно дете с покорен и кротък дух. Прекъснатите линии на рисунката могат да покажат едно несигурно и импулсивно дете.

Прецизност


Добрата прецизност на рисунката разкрива ентусиазъм и старание. Колкото по-силни са контурите и прецизността, толкова по-голяма агресивност ще покажат, докато повърхностните картини ще “говорят” за липса на воля или физическа умора.

Цветовете


Червеното показва живота, действието, амбицията и страстта към нещо; жълтото – любопитство и радост от живота; оранжевото – нужда от социален контакт, нетърпеливост; синьото – мир и спокойствие; зеленото – известна зрялост, чувствителност, интуиция; черното – несъзнателното; кафявото – сигурност и планираност, организираност. Рисунката, състояща се само от един цвят, показва мързеливост или липса на мотивация.



Тези няколко насоки са само един мъничък щрих от необятния свят на детската рисунка и затова не бива да правим заключения от тях. Всяко дете е една индивидуалност, която не може да бъде изучена само от един щрих и затова, ако нещо ви притеснява, трябва да се обърнете към специалист, който ще ви даде най-точната преценка.