Автор
Woman.bg

Децата, които ядат бърза храна, се справят по-зле в училище

Бързата храна бива обвинявана за всякакви здравословни проблеми – от затлъстяване до лоша кожа – а сега ново проучване установи, че тя в действителност може да забави мозъчните процеси. Според изследване, децата, които ядат бърза храна, имат по-лоши резултати на тестове по математика, точни науки и четене.

Една теория намеква, че липсата на желязо - която е свързана с бързото хранене - води до забавяне в развитието на някои процеси в мозъка. Според друга идея, диетите с високо съдържание на мазнини и добавена захар имат отрицателно въздействие върху процеса на обучение.

Четете още: Лора Караджова показа дъщеря си

Д-р Кели Пъртел, ръководител на изследването от Университета на щата Охайо, заяви: "Изследванията се фокусират върху това как консумацията на храна допринася за епидемията от затлъстяване при децата. Нашите резултати предоставят доказателства, че яденето в заведения за бързо хранене е свързано с друг проблем: лоши академични резултати."

Изследването използвало данни от национална представителна извадка от 8500 ученици от САЩ, чието потребление на бързи храни било измерено, когато те били десет-годишни. След това, резултатите били сравнени с академичните резултати на децата три години по-късно, като били взети предвид повече от две дузини други значими фактори. Децата са били попитани колко често ядат храна от ресторант за бързо хранене. Петдесет и два процента отговорили, че ядат такава храна между един и три пъти в седмицата, а десет на сто ядат 4-6 пъти. Други десет процента ядат бърза храна всеки ден.

Миналата година австралийски учени разкриха, че яденето на бърза храна може да има пагубен ефект върху паметта – поне при плъховете. Учени от Университета на Нов Южен Уелс доказаха, че плъхове, хранени с храна, богата на мазнини и захар, претърпели възпаление на хипокампуса – областта на мозъка, свързана с вербалната и пространствена памет. Пространствената памет помага да запомните неща, като например маршрутите във вашия град.

Четете още: 13 начина да накарате детето да се движи

Вследствие на яденето на храна с високо съдържание на захар, плъховете забравили пътя, по който обикновено минават. Изследването също така предполага, че затлъстяването може да предизвика промени в мозъка, което причинява възпаление.