Въпросът как разводът ще се отрази на емоционалното състояние на детето, тревожи всеки родител, на когото предстои да се раздели с партньора, с когото имат обща рожба. Истината е, че честите спорове, драматичните сцени и конфликти в една семейна среда могат да нанесат сериозна психологическа травма върху малчуганите, отколкото самата раздяла между родителите им. Въпреки това разводът е труден етап за всеки родител, който може да предизвика сериозни емоционални сътресения у децата и затова е редно да се отнесем към него с изключителна сериозност и внимание.

1. Компромисно решение преди Съда

В защита интересите и психиката на децата Законът дава право на родителите да се споразумеят преди развода по всички важни въпроси, касаещи бъдещето на рожбата им. Затова е добре, още преди да се стигне до съдебната инстанция, родителите да се споразумеят помежду си за размера на издръжката, подялбата на имуществото и т.н. Ако не го направят те, вместо тях ще го на прави Съда, което не е препоръчително, и в най-лошият случай това може сериозно да рефлектира върху психиката на детето.

2. Не настройвайте детето си срещу другия родител

Не допускайте децата ви да стават преки свидетели на ваши лични спорове, драми и кавги. Никога не си позволявайте да говорите лошо за другия му родител. Каквото и да се е случило между него и Вас, не забравяйте, че той също е негов родител и има силни чувства към своето дете. Това само може да навреди на неговата психика, на отношението му към брака и дори сериозно да рефлектира върху неговия бъдещ живот.

3. Доверете се на подкрепата на психолог

Ако самите вие не съумеете да влезете в ролята на опитен психолог и спокойно да обясните на детето си ситуацията, потърсете подкрепата на специалист. Няма нищо лошо от това да заведете малчугана при опитен психолог. Като професионалист той ще знае най-добре как да подходи към малкото човече, обяснявайки му деликатно необходимостта от раздялата между родителите му.

4. Говорете с детето си

Не спирайте да общувате с детето си. Обръщайте му внимание. Говорете и играйте с него. Отделяйте цялото си свободно време за него. Дори намирайте време да се събирате всички заедно. Всичко това безспорно ще помогне на детето да се чувства по-добре и по-леко и безболезнено да преживее промяната в живота си.

5. Грижете се за себе си

Не се занемарявайте външно и не унивайте психически. Ако вие, като родител, се поддадете на негативните си емоции, това неминуемо ще рефлектира и върху детето. Децата иман уникалната способност да долавят всяка една положителна или отрицателна емоция и душевно състояние у родителите си.