Деветгодишната Симона навлиза в преждевременно в пубертета. Според нейната майка Борислава Сапарева причината за това е именно в консумацията на пилешко месо, съдържащо хормони.

Преди три години Борислава забелязва, че тогава 6-годишната Симона има подуване на гърдичките. Консултация с ендокринолог и поредица от медицински изследвания показват, че детето няма раково образувание.

Медиците установили, че детето има увеличение на женския полов хормон естрадиол 10 пъти над нормата. Те стигат до единодушното заключение, че хормонът се е завишил в пъти поради външни фактори, следствие на храненето. Тогава получават съвет от лекуващия лекар да спрат приема на пилешко месо заради вероятното съдържание на този хормон в него.

Оказва се, че пилетата приемат естрадиола, за да наедряват по-бързо и за 20-30 дни да станат годни за продажба. Освен завишения в пъти естрадиол, Симона се оплаквала от болки в коленете и костите.

Mомиченцето има двойно уголемена матка, както и увеличен размер на единия яйчник. В практиката си професор Милко Сираков е срещал и други подобни случаи. Той е началник на Трета гинекологична клиника при УБ "Майчин дом". Казва, че не са изключения случаите, при които още на 4-годишна възраст на момиченцата започват да им растат гърдите. Медикът изследвал явлението назначил проверка на хормоните, на хипофизната жлеза, на яйчниците. Установява, че има високи нива на естрогените в кръвта, но няма високи нива на хипофизните хормони, което означава, че не е централен пубертет. Той е сред специалистите, които предлагат нов хранителен режим на Симона – без пилешко месо.

Разберете как се е развила историята на малката Симона след новата диета, поставена ѝ от медиците, в Dete.bg

Прочети повече на: http://dete.bg/n/dete-na-6-v-pubertet-zaradi-pileshko.11889.html