Автор
Ева Лъчезарова

Детайлен план: Как да изтичаш първите 5 км в живота си?

За повечето дами 5 километра звучи като непостижимо свръхусилие, но всъщност единственото, което ти е необходимо, е мотивация и детайлен план, който да следваш. Предизвикай себе си тази пролет и превърни парка в новото си любимо място.

Първо, защо 5 км? Пет километра не са нито много, нито малко. Те са идеалната цел, която едновременно да те мотивира и да ти даде чувство на удовлетворение, след като успееш да ги изтичаш. Тренировката за тази дистанция няма да ти отнема много време, но същевременно с това ще се чувстваш свежа и тонизирана. Ако имаш желание, можеш да си поставиш за цел да участваш в състезание за любители, това ще ти даде допълнителна мотивация и стремеж.

Според повечето треньори е достатъчно да тичаш по три или четири дни в седмицата в продължение на 5 седмици. През това време ще редуваш ходене с бягане, като постепенно увеличаваш времето, в което тичаш. Съветваме те докато тренираш, да се съсредоточиш върху минутите, през които тичаш, а не върху разстоянието, която изминаваш. Така ще ти бъде по-лесно да се фокусираш и да планираш времето, което отделяш за тренировки.



Не забравяй, че екипировката, която ще избереш, е много важна, за да избегнеш различни травми. Безспорно най-голямо внимание е добре да обърнеш на маратонките, с които тренираш. Задължително подбери такива, които са създадени специално за тичане. Любимата ни спортна марка adidas стигна още по-далеч в улесняването на дамите-бегачки и създаде комфортни и модерни маратонки специално за жени. UltraBOOST X направиха световната си премиера в края на март и вече се предлагат и в българските магазини на бранда. Те са съобразени с уникалната форма на дамското стъпало. Маратонките се напасват към нежното стъпало на своята притежателка и използват специфичния адаптивен свод, което е особено полезно за неравните терени, по които често тичаме. Обувките са изработени от патентования от adidas материал Primeknit, който без усилие се променя спрямо променящата се форма на стъпалото по време на бягане и позволява на крака да диша. Средната част на подметката е направена от пяната BOOST, която осигурява комфорт при всякакви температури и ти дава възможност да се отдадеш на приключението, наречено тичане при всякакви атмосферни условия. Външната част на подметката пък е от огъваща се в четири посоки мрежа от гума Continental. Тя осигурява добро сцепление при бягане и ти дава неповторим комфорт в градски условия.

Ето и детайлен план за пет седмици, който за твое улеснение можеш да свалиш на телефона си като снимка и да следваш: