Автор
Woman.bg

Десислава Атанасова: На жените им се налага да работят двойно повече

Десислава Атанасова е политик от ГЕРБ, бивш министър на здравеопазването. Специалистите я нареждат сред най-елегантните дами в парламента. Тя разказва на читателите на Woman.bg за това как съвместява кариерата със семейството, как се грижи за външния си вид и какво е любовта според нея.

-Г-жо Атанасова, вие сте дама, която е покорила много върхове в кариерния си път. Как успявате да съчетавате семейството и работата?

-За всеки сигурно е трудно да намери време за всичко, което трябва да свърши. На жените им се налага дори да работят два пъти повече. За да успяваш в нещо, трябва да полагаш усилия.
Иначе времето за семейство и за личен живот винаги е малко. Опитвам се да подреждам приоритетите си, за да може дори малкото време, прекарано със семейството ми, да е пълноценно и да не бъде натоварено с негативна емоция от всичко това, което е извън входната ми врата. Опитвам се да имам винаги поне час за разговор със сина си. Всъщност най-трудно е да бъдеш родител. Ако в политиката може да се научиш да бъдеш добър оратор и управленец, защото около себе си имаш добри и лоши примери, то на това да бъдеш родител никой не те учи, там импровизираш. Моят най-голям успех би бил, ако успея да отгледам един добър, отговорен и позитивен човек.

-Винаги сте елегантна и цветна. Кой се грижи за вашата визия?

-В момента съм в различна гама, в черно. Опитвам се да спазвам елементарни неща в протокола и етикета. Всяка публична длъжност, а най-вече политикът, е задължен да го прави. Никой не подбира тоалетите ми, нямам личен дизайнер. Аз залагам на български марки, на естетиката и удобството. Парите, които харча за дрехи, са в рамките на приличното. Старая се да изглеждам добре и адекватно на средата, в която работя.

-Каква е тайната Ви за красота?

-Сигурно ще ви изненадам, но почти винаги пренебрегвам себе си, като грижа за собствената визия - козметични процедури и други подобни неща. Достатъчни са ми 15 минути за грим сутрин. Косата ми е къса и това е една от причините да не си променям прическата, защото така я поддържам лесно и не ми отнема много време. Мисля, че във външния вид е важно друго – усмивката, настроението и позитивната нагласа. А и за външния си вид сигурно дължа най-много на родителите си, генът има голямо значение.

-Важен ли е външният вид за успеха в политиката?

-Задължително е външният вид на един политик да не издава няколко неща – че е сноб, че е повърхностен или че разчита единствено и само на външния си вид. Вярно е, че по дрехите посрещат, но във всяка една професия, за да се докажеш, трябва да работиш.

-Кое е кредото Ви в живота?

-Нямам някакъв специален девиз, но много харесвам думите на Стефан Цанев от едно негово стихотворение, което се казва „Не е достатъчно“ - „Достатъчно е да не се срамуваш от думите си вчерашни. Достатъчно е, ако не съжаляваш за днешните дела. Достатъчно е, ако спокойно казваш „не“ и „да“.
Опитвам се да бъда истински човек, добър приятел и родител. Отношенията с хората са много важни за мен, те трябва да се основават на доверие. Самооценката и самокритиката също са от голямо значение. Старая се да запазя името си, достойнството си, да мога да казвам „не“ и „да“.

-В месеца на любовта сме. Какво за Вас е любовта?

-Любовта има много проявления. Тя е доверие, взаимност, търпение. Тя е и вдъхновение – човек не може да живее без любов, тя му дава смисъл, тя е и движеща сила за все повече мечти и малки чудеса в ежедневието ни.

По материала работиха Галя Георгиева и Мария Николова