Ако сте истински гастроном или просто обичате сладко, сигурно ви се иска да опитате всички лакомства, които предлагат сладкарите по света.

Любопитни ли сте да пробвате нещо изискано, екзотично и разкошно? Какво ядат на десерт най-богатите и известни хора на планетата? Ще разберете от нашия списък на най-скъпите десерти.

№ 1. Ягоди Arnaud, 1.4 млн. долара

Лакомството се прави от сладолед с цитрусови плодове и червено вино. Но ягодите във френския ресторант Arnaud не са просто десерт – върха им краси уникален пръстен с розов диамант от 4.7 карата, принадлежал някога на британския финансист сър Ернест Касел. За да се оправдае безумната цена от 1.4 млн. долара ягодите се сервират в комбинация с ликьор Charles X crystal на стойност $24,850.

№ 2. Платинова торта, 130 хил. долара

Въпреки че не се произвежда в голям тираж, тази блестяща торта също заслужава място в класацията ни.. Създадена е от известния японски сладкар Нобу Икара като символ на възхищението от прекрасните жени. Нобу работил съвместно с бижутер, който му помогнал да драпира тортата с платинови накити и платиново фолио. Някои части от скъпоценната облицовка могат да се ядат. Тортата е посветена на известни японки като Ринко Кикучи и Чу Кумазава. Сладкарят се надява произведението му да поощри повече жени да носят платинови бижута.

№ 3. Шоколад Frrrozen Haute, 25 хил. долара

Четете още: И най-вкусните храни на света са...

Доскоро Serendipity 3 бяха известни основно с плодовия си сладолед на стойност 1000 долара за една порция. Но сега надминаха и себе си, биейки при това рекорда за най-скъп десерт в света. Шоколадът Frrrozen Haute на стойност 25 хил. долара е съвместен продукт на Serendipity 3 и бижутер от ексклузивното студио Euphoria New York. Десертът представлява смес от 28 сорта какао, 14 от които са най-скъпите и екзотични в света. Но също като останалите лакомства в класацията ни съдържа и скъпоценни метали. В десерта има 5 грама ядивно злато, а основата му е обвита от златна гривна с диаманти. Нещо повече – десертът се сервира със златна лъжичка, украсена с бели и кафяви диаманти. След консумацията лъжичката остава за клиента.

№ 4. Fortress Stilt Fisherman Indulgence, 14500 долара

Един хотел в Шри Ланка взима 14500 долара за това, което навремето е било най-скъпия десерт на света. Fortress Stilt Fisherman Indulgence представлява торта с плънка от сирене и плодове, украсена със златни листове и компот от нар. Но с това декорацията не приключва – най-отгоре десертът е увенчан с шоколадова фигурка на рибар и аквамарин от 80 карата.

№ 5. Бадемови бисквити Haute Couture, 7 хил. долара

Четете още: Суперхраната на бъдещето

Пиер Ерме е истински художник в сферата на сладкарството. Всеки сезон двата му централни офиса в Париж и Токио радват клиентите с нови възхитителни рецепти. Сред тях най-много изпъкват бадемовите бисквити Haute Couture. Прославилите компанията сладки представляват меренги със съставки, които клиентът може да избере самостоятелно. За изготвяне на персоналната рецепта сладкарят се среща лично с потребителя. В зависимост от съставките цената на бисквитите може да достигне сумата от 7 хил. долара за килограм.

№ 6. Chocopologie от Knipschildt, 5 хил. долара

Chocopologie от Knipschildt е още един изключителен десерт, който може да изненада приятно вкусовите ви рецептори. Магазинът за шоколад, открит през 1999 г. от Фриц Книпшилд, продава най-скъпите шоколадови трюфели в света. Цената им е 5 хил. долара за килограм или 250 хил. долара за един бонбон. Тези прескъпи красавци се произвеждат само по поръчка.

№ 7. Бели трюфели, 3-5 хил. долара

Четете още: Сплошинг – удоволствие от храната и секса в едно

Едни от най-скъпите и изискани трюфели в света са белите трюфели от провинция Пиемонт в северна Италия. Доскоро безценните гъби се издирваха само с помощта на женски свине, тъй като трюфелите издават миризма, имитираща половите хормони на нереза. Сега обаче за търсенето се използват кучета, тъй като свинете обикновено изяждат находката си. Белите трюфели се продават на цена от 3 до 5 хиляди долара на килограм. Най-скъпият трюфел, продаден някога, е тежал 1.5 кг.. Собственикът на казино в Макао Стенли Хо платил за него 330 хил. долара.

№ 8. Златната торта „Султана“, 1000 долара

Тази скъпоценна торта се продава в хотел Ciragan Palace в Истанбул и ако я опитате, ще остави прекрасен и вечен отпечатък в гастрономичните ви спомени. Десертът се приготвя за 72 часа. Съдържа смокини, дюли, кайсии и круши, които в продължение на две години са се напоявали с ямайски ром. Отгоре тортата е украсена с карамел, черни трюфели и златно фолио.

№ 9. Шоколад Noka, 854 долара

Четете още: Шоколад, от който не се пълнее

Шоколадът Noka е известен като един от най-скъпите и вкусни десерти на света. В състава му са включени видове какао от най-добрите региони на планетата като Венесуела, Еквадор и Кот Дивоар. Шоколадът се произвежда в ограничен тираж, струва 854 долара за половин килограм и има уникален класически аромат, без добавяне на каквито и да било емулгатори. Няма по-добър шоколад от този!

№ 10. Шоколад „Вариация“, 640 долара

В италианския ресторант Mezzaluna (в банкокския хотел Lebua) можете да опитате шоколад „Вариация“ на сравнително умерена цена от 640 долара. Изисканият десерт съдържа ядивни листове злато, шербет от шампанско Roederer Cristal Brut 2000, трюфели Perigord, шоколадово-ягодово суфле и парченце шоколадова торта.