В бижутата и скъпоценностите има нещо, което кара хората да ги гледат със страхопочитание и възхищение, да мечтаят за тях. Красиво изработеното украшение – изящно и сложно или грубо и масивно – винаги е сполучлив и разкошен аксесоар.

Най-ценните бижутерийни изделия обикновено са направени от диаманти. Тук важи правилото „колкото по-голям, ярък и рядък е камъкът, толкова по-скъпо е украшението“. Освен това най-интересните бижута често имат интересна история, която им придава още по-голямо очарование. В тази статия ще ви представим десетте най-скъпи бижутерийни изделия в света.

10. Гривната Пантера на херцогиня Уолис Симпсън, 12.4 млн. долара

Гривната във вид на пантера е изработена от оникс и диаманти от известната фирма Картие през 1952 г. Принадлежи на херцогинята на Уиндзор Уолис Симпсън, известна с елегантността и изтънчения си вкус. Бижуто й било подарено от английския крал Едуард VІІІ, който се отказал от престола заради любовта си към Уолис. През 2010 г. дългата 19.5 см. гривна била купена от анонимен купувач на аукциона Сотбис. Цената се вдигнала тройно над началната, въпреки че на гривната липсват няколко камъка. Разправят, че купувачът всъщност е Мадона, която превила филм за легендарната любов на Уолис и Едуард.

9. Тиара с диаманти и изумруди, 12.7 млн. долара

Тази великолепна тиара някога е принадлежала на принцеса Катарина Хенкел фон Донерсмарк. Твърди се, че преди това я е носила жената на Наполеон ІІІ Евгения, прочула се като модна икона на времето си. Тиарата е съставена от 11 колумбийски изумруда с перлена форма и обща стойност 500 карата.

8. Диамантената огърлица с рубин Heart of the Kingdom, 14 млн. долара

Една от най-старите и уважавани бижутерийни фирми в света – Garrard – притежава това невероятно украшение на стойност 14 млн. долара. Огърлицата с огромен рубин във вид на сърце лесно може да се превърне в тиара. В нея са инкрустирани диаманти с обща стойност 155 карата. Рубинът тежи 40.63 карата, произхожда от Бирма, изключително рядък е и има сертификат от швейцарска лаборатория.

7. Пръстен със син диамант на Bulgari, 15.7 млн.

Пръстенът с два диаманта на Bulgari е уникален в няколко отношения. Първо – единият от камъните е триъгълен син диамант от 10.95 карата, а вторият – триъгълен бял диамант от 9.87 карата. Второ – украшението е изработено от една от най-големите бижутерийни компании в света. И трето – цената се дължи на сертификата на Американския институт по гемология, потвърждаващ теглото, чистотата, цвета и безупречността на камъните.

6. Пръстен със син диамант на Chopard, 16.26 млн. долара

Сините диаманти са изключително редки, а камъкът в пръстена на Chopard е най-хубавият от всички. Безупречно чистият светлосин овален диамант (9 карата) и двата триъгълни диаманта са инкрустирани в пръстен от 18-каратово бяло злато.

5. Колието „Сърцето на Океана“, 20 млн. долара

Колието е едно от най-известните украшения в света. Представлява точно копие на колието, показано във филма „Титаник“ и е изработено от бижутера Harry Winston от 15-каратов син диамант. Това е най-скъпото украшение, носено някога на церемония по връчване на наградите Оскар. Трябва да се отбележи, че дори имитациите на колието се продават на търг на средна цена 3.5 млн. долара.

4. Идеалният розов диамант, 23.2 млн. долара

Диамантите като цяло са скъпи, а цветните такива са просто безценни. Диамантът Perfect Pink е заслужил името си с идеалната си розова окраска. Камъкът е с тегло 14.23 карата и е обграден от два диаманта с тегло 1.73 и 1.67 карата. Обковът от 18-каратово розово и бяло злато подчертава красотата на камъните.

3. Диамантът Wittelsbach-Graff, 24.3 млн. долара

Прекрасният камък Wittelsbach-Graff има интересна история. Разправя се, че намереният в индийското кралство Голконда диамант е бил купен от испанския крал Филип ІV като зестра за дъщеря му. Не се знае дали това е истина, но по-късно камъкът се озовал у Хабсбургите, а по-късно у семейство Вителсбах. През 2008 г. диамантът е купен от Лорънс Граф и разделен на три части, за да се премахнат пукнатините. В резултат на това се появил обработеният син камък Wittelsbach-Graff с тегло 4 карата.

2. Бикини от диаманти, 30 млн. долара

През 2006 г. топмоделът Molly Sims демонстрира на подиума изумителен бански, направен от най-чисти диаманти (с общо тегло над 150 карата) и платина. Пикантното украшение е изработено от дизайнерката Susan Rosen, която работи в Steinmetz Diamonds.

1. Диамантът Graff Pink, 46.2 млн. долара

Не се знае много за произхода на този крайно рядък 24.78-каратов розов диамант. Бил е купен за частна колекция от известния бижутер Хари Уинстън, след което препродаден на друг колекционер и бижутер Лорънс Граф. Цената, която той платил, се оказала най-високата, давана някога за бижу.