Въпреки разпространеното женско мнение, че мъжете постоянно искат секс, много представители на силния пол често отказват на половинките си интимна близост. Защо се случва това?

Смята се, че мъжът винаги желае една красива жена. Ако не я желае, вариантите са два – или тя не е достатъчно привлекателна, или той е импотентен. Само жената може да си позволи да има главоболие, да е уморена от работа или пък неразположена. Мъжът – не!

Абсурдно е, нали? Но много жени смятат това за неопровержима истина.

Виц по темата:

Понеделник: Съпрузите си лягат заедно в леглото, мъжът започва да гали жената. “Скъпи, не днес, моля те. Толкова съм уморена…”

Вторник: Той пак се опитва да я съблазни, а тя казва “Скъпи, много ме боли глава, хайде друг път”.

Сряда: Жената моли съпруга си да й направи масаж. Той изпълнява молбата й и тя след известно време заспива.

Четвъртък: Мъжът отново се опитва да прелъсти жена си. Тя казва “Скъпи, имах много натоварен ден. Да го оставим за друг път…”.

Петък: Историята се повтаря, този път съпругата казва “Скъпи, една колежка имаше рожден ден. Пила съм съм, не ми е до това”.

Събота: Двамата се връщат късно вечерта от ресторант и бар и веднага заспиват.

Неделя: Съпругата казва “Скъпи, какво ти става? Вече цяла седмица не сме правили секс!”

Всъщност и двамата партньори могат да имат своите напълно обективни причини да откажат секс. Кои обстоятелства принуждават мъжете да оставят интимната близост за друг път?


1. Той няма настроение

Ако искате партньорът ви да е винаги готов за секс, най-добре си вземете вибратор. Всеки един човек си има настроения, като някои от тях изобщо не са подходящи за секс.

Причините могат да са най-различни – мъмрене от страна на шефа, проблеми в бизнеса, тежко заболяване на близък приятел, загуба на любимия футболен отбор и т.н. И отказът на партньора ви да прави секс с вас не задължително означава, че той не ви обича вече. Просто не му е ден! Подкрепете го морално, ако има нужда, вместо да се опитвате да го прелъстите.



2. Уморен е

Понякога след тежък работен ден човек иска само едно – да се наспи спокойно. В този случай дори и видът на любимата му красива съпруга със секси рокля и дълбоко деколте няма да предизвика у него игриви мисли.

Затова не му се сърдете. И вие сте имали моменти, в които сте били толкова уморени от работа, че сте искали само да заспите.

Разбира се можете и да го тормозите, да му се сърдите или пък да направите истерична сцена по повод това, че вече не го възбуждате. Но дали някой ще спечели от това?

3. Утре му предстои тежък ден

Още една възможна причина за отказ от секс, отново свързана с работата. Ако на партньора ви му предстои тежък ден, има два изхода от ситуацията.

Първо – да се разсее от тежките мисли с помощта на секс (или телевизор, компютър и др.) и второ – да потъне в мисли за работата си, подготвяйки се за трудното “утре”.

Изборът измежду двата варианта зависи от характера на мъжа. Ако партньорът ви не смята секса за най-добрия начин да забрави за проблемите си, ще трябва да се примирите с това. Нищо няма да ви стане, ако изчакате “на сухо” един ден, нали?

Алкохол и други вредни влияния



4. Той е много зает

Тази причина е много близка до “той няма настроение” (т. 1), но в случая е възможно мъжът да иска, но да няма тази възможност. Според неговите разбирания естествено.

Ще трябва или да се примирите, или предпазливо да му намекнете да си почине с цел по-висока ефективност в работата. Можете също така да му предложите помощта си.

5. Той е пил алкохол

Обикновено сексът и алкохолът правят добра комбинация, особено в началото на връзката. Но когато партньорите се познават добре и са заедно от дълго време, алкохолът ще има стимулиращ за секса ефект само в много малки дози. Големите количества алкохол само вредят на секса (както и на здравето впрочем).

Затова не очаквайте кой знае какво от пиян (дори и леко) мъж. Дори и да е в настроение да прави секс, едва ли ще ви достави удоволствието, което търсите. По правило ако мъжът се е напил, с прибирането си вкъщи той мечтае само за едно – сън. И в никакъв случай секс.

6. Болен е

Да, мъжете също понякога страдат от главоболие и други заболявания. И това им пречи да правят секс. Възможно е това да е просто оправдание, но не ползвате ли и вие такива понякога? Но ако партньора ви “го боли глава” непрекъснато, време е да се замислите…

Липса на сексуално желание



7. Той се самозадоволява

Тук вече минаваме към по-сериозните причини за отказ на секс, които обикновено са субективни. За съжаление има такива мъже, които не могат да се отърват от навиците си от пубертета, а по-точно – от самозадоволяването.

Причина за мастурбацията може и да е най-обикновеният мързел. В основата си сексът за един мъж е механичен процес на доставяне на удоволствие на себе си и нищо повече. Затова някои представители на силния пол се замислят - защо пък трябва да полагат усилия за доставяне на удоволствие на партньорката, вместо да се самозадоволят?

След такъв егоистичен “секс” няма да им се наложи да прегръщат или изпращат до вкъщи някого. Дори ще могат смело да се завъртят на другата страна и да заспят, без да обидят някого с това.

Причината за подобно поведение е психологическа и затова особено трудна за отстраняване. Най-добрият начин е да му покажете на практика, че самозадоволяването по никакъв начин не може да се сравни по удоволствие с това, което вие можете да дадете.

Друга възможна причина за отказ на секс е неспособността на мъжа да задоволи партньорката. Един по-слаб в психологическо отношение мъж може да се затвори в себе си след няколко неуспешни опита. И тъй като все пак има нужда от секс, да прибегне до самозадоволяване.

Разбира се в случая е важно да говорите с него, да му обясните, че няма от какво да се страхува и че с поведението си може да навреди на връзката ви. Ако и след този разговор той не промени стратегията си, време е да вземете радикални мерки.

8. Загубил е интерес към секса

Среща се и такъв психологически проблем. Причина за него може да е както физическата и морална умора, така и просто поредицата неуспехи на любовния фронт.

Ако не сте правили секс с партньора си от доста време и няма изгледи това да се промени, време е да вземете мерки. Говорете с него, разберете какво не е наред в отношенията ви и как си представя той изхода от ситуацията. Възможно е да се наложи да потърсите помощта на психолог или сексолог.

Ако държите на връзката или брака си, задължително трябва да се борите. И то двамата заедно.

Какво да правя, ако той просто не иска?

9. Не го възбужда партньорката/съпругата му

От началото на връзката ви досега сте напълнели с няколко килограма, вече слагате грим, само когато отивате на работа, вкъщи се разхождате с лекьосан анцуг, взимате душ сутрин, а не преди лягане… Всичко това се отразява на любовния ви живот. Партньорът ви все още иска секс, но не и с вас.

В този случай той може да започне да си купува еротични списания и видеокасети и често да се усамотява в банята насаме с последния брой на Playboy. В най-лошия случай е възможно и да си намери любовница.

Отговорът на въпроса “Какво да направя?” е прост. Не се отпускайте, просто защото връзката ви е влязла в рутинно русло или сте получили подписа му в брачния договор. Винаги бъдете във форма, поддържайте се, останете си красива и стегната. Това няма как да ви навреди.

Основната причина за изневерите и разводите е омръзналата рутина, в която ежедневието поглъща изцяло страстта и романтиката.

При това и двамата партньори са виновни за трагичния край на връзката им. Единият го предизвиква с поведението си, а другият – с мълчанието си по въпроса. Затова ако партньорът ви започне да се усамотява твърде често, поговорете с него и разберете причината за това. Ако причината сте вие, време е спешно да промените нещо в себе си.

10. Той просто не иска

Тази причина за отказ на секс също е налице, колкото и да е абсурдна на пръв поглед.

Той уж е здрав и прав, не се преуморява нито на работа, нито в домакинството, има млада и красива жена, никога не е имал проблеми с потентността и все така няма, но просто НЕ МУ СЕ ПРАВИ секс. Защо става така и какво да направите?

Възможно е партньорът ви да е фригиден и за него най-интимното преживяване да е задушевният разговор. Той иска да се разграничи от секса като от нещо натрапено и безполезно, което пречи на платоничната ви връзка.

Ако наистина е така, а вас чисто платоничното общуване не може да ви задоволи, предстои ви сериозна борба за постигане на пълноценна връзка. Най-важното в случая е да избегнете излишните емоции и взаимните обиди и обвинения.

Ако случаите на отказ от страна на партньора ви са единични, едва ли имате повод за тревога и подробни разисквания на случая.

Ако обаче това се случва постоянно, ако той всеки път си търси оправдание, за да избегне интимната близост с вас, време е да се притесните и поне да си поговорите с половинката си. В най-лошия случай можете да потърсите и помощта на специалист.



Важно е да си говорите. Повечето проблеми в живота ни (особено в интимния ни живот) се задълбочават от затварянето ни в себе си, от това, че отказваме да говорим за тях и се надяваме всичко да се оправи от само себе си.

Разрешаването на всеки един съвместен проблем започва с разговор, който служи за уточняване на причините. Чак след това се търси изходът от ситуацията.

Същото се отнася и за причините, поради които жената отказва секс на партньора си.

Причините за това могат да бъдат най-различни, но да решите въпроса с изневяра, както за съжаление правят повечето мъже, не е правилният подход. Сексът с друг човек никога няма да запълни пропуските и празнотите, които имате в отношенията си с любимия.

Говорете си, търсете начини за решаване на проблемите заедно, намерете своите допирни точки. Този път е дълъг и труден, но е единственият правилен, когато става дума за любов.