Автор
Woman.bg

Десет лесни съвета от стилиста: как да запазим красотата на дрехите си

Всеки има свое любимо облекло, което му носи спомени, кара го да се чувства комфортно или пък да блести като холивудска звезда.

Начинът, по който се обличаме говори много за нашата индивидуалност, настроение и личното усещане за стил. Но често се случва, когато облечем някоя дреха да установим, че тя вече не е същата, както когато сме я купили. За жалост всяко нещо с времето остарява и губи от красотата и блясъка си, а това важи и за облеклото. Затова е важно да знаем как да се грижим за своя гардероб и да полагаме усилия за поддръжката на своите притежания целогодишно. За да намерим най-правилните съвети в грижата за тоалетите отново се доверихме на стилиста Антония Йорданова. Ето кои десет тайни сподели тя:

Често се случва върху дрехите ни да се появи някое петънце, докато пием кафе, похапваме сладолед или използваме дезодорант. Първата ни реакция е да го забършем със салфетка или друго, което ни е под ръка. Това може да доведе до по-дълбоко проникване на петното. По-добре го изперете, колкото се може по-бързо - така по-лесно ще премахнете неприятното петно и ще запазите плата.“

Ако искаме да избегнем деформирането на дрехите тя дава следният съвет:

Внимавайте къде оставяте дрехите си да чакат до следващото обличане. Някой от тях трябва задължително да седят на закачалка – например ризите. В противен случай рискувате те да получат гънки, които ще отнемат много време за изглаждане. Ризите е добре да оставите и да съхнат на закачалка, защото това значително ще улесни грижите за тях. Пуловерите например дръжте прилежно сгънати в гардероба, освен ако не искате да ги направите по-дълги“.

В топлите дни искаме да облечем тънки и ефирни материи, които нежно да галят кожата ни и да покажат нашето лятно настроение. Всеки обича, когато облича дрехите си те да ухаят на чисто и да се потопи в аромата им. Антония Йорданова сподели, че трябва да обърнем внимание и на методите за пране:

Светлите тоалети от естествен материал са и по-капризни не само, когато са на вас, но и когато трябва да се погрижите за тяхната поддръжка. Ако ви е трудно да съобразите цялата пералня с една или няколко светли дрехи, независимо от указанията за почистване слагайте по една кърпичка от тези, които изтеглят превантивно освободените багрила - така ще избегнете оцветяване на любимата бяла блуза, например.”

Поставянето на дрехите за съхнене навън е предпочитан и подходящ начин за третиране. Трябва обаче да внимаваме как подхождаме към тях и след това, защото за някой е по-подходящо преди гладенето да са изцяло сухи:

При изсъхването на естествените материи проследете светлите такива да не са напълно изсъхнали, но и да не са твърде мокри, когато планирате да започнете с гладенето - така ще улесните процеса на изглаждане на "по-капризните" и няма да нараните повърхността или цялостта на дрехата. Мощната пара също ще ви бъде от полза.“

И тъй като всеки тоалет сам по себе си изисква различни грижи, трябва да помислим за нуждите и на тези, които предизвикват всички наши знания на тема гладене и поддръжка:

Когато гладите дреха, която комбинира повече от две материи не забравяйте да изберете междинна степен на загряване на ютията или за по-сигурно дори по-ниската, която е удачна макар и само за по-деликатната от двете. Ако кройката и спецификата на дрехата позволяват, можете да заложите само на леко "издухване" с парата на най-смачканите места.“

Стилистката сподели с нас още няколко съвета за дрехите и полаганите за тях грижи, които са важни независимо от сезона. Неправилното третиране с ютия може да вземе част от красотата им, затова е много важно как ще ги изгладим:

Много често резултатът от гладенето със силно нагорещена ютия по повърхността на дреха от естествени материи води до неприятни отпечатъци от горната страна на дрехата, които маркират това, което сте натиснали и се намира на долния слой. т.нар. лъсване може да се избегне посредством мощната пара, вместо силния натиск или като слагате дрехата около гладачната маса, а не върху нея.“

Памучните облекла, както и плетивата може да се носят всеки сезон, което ги прави предпочитана покупка. За сложността при поддръжката им стилистът съветва следното:

Всякакъв вид плетива или мъхести повърхности като мохер, ангора и т.н. не бива да бъдат гладени директно на твърде високи градуси, тъй като рискувате да се получи т.нар. степване на тъканта.“

А за любимите памучни тоалети Антония Йорданова дава този съвет:

Избягвайте да гладите светлите памучни дрехи, ако няма да ги обличате веднага - от една страна те неизменно ще се измачкат необратимо, но рискувате също да им излязат жълтеникави петна при по-дълго неползване и престой в гардероба. Подгответе своята ютия на високи градуси с достатъчно вода в резервоара и "изпечете" с пара избраната дреха хубаво едва преди да я сложите на себе си.

Последните два съвета, които стилистката даде важат за всеки тоалет, чиито блясъкк искате да запазите :

Винаги четете етикета на дрехата, там ще намерите отговора на всички въпроси за нея и няма да се притеснявате, че може да й навредите по някакъв начин. Не забравяйте, че прането, сушенето и гладенето са процеси, за които трябва да отделите време и внимание, за да бъдат дрехите ви в перфектен вид целогодишно!“.

И без значение дали отивате на работа, на рожден ден или просто да пазарувате, Антония Йорданова съветва следното:

Отделяйте на дрехите си полагащите им се време и внимание. Инвестицията в тях ще ви се отплати многократно и ще се радвате на любимите си дрехи по-дълго време. Всяка една положена грижа си личи и правилното третиране ще удължи живота на всеки тоалет многократно. Не пестете време и внимание и винаги носете дрехите си с усмивка!“.

Няма перфектна визия без перфектно изгладени дрехи. Гладенето е ритуал от поддръжката, който е особено приятен за повечето хора, но стилистът Антония Йорданова сподели ексклузивно какво е нейното тайно оръжие за справяне с този проблем – мощната безкабелна ютия Tefal Freemove. За нея това е „иновативно решение на проблемите с трудните и капризни материи и верен помощник в гладенето на дрехи със всякакви кройки и материи“.

Ако искате да се грижите правилно за любимите си дрехи, вижте останалите съвети и идеи на дизайнера Антония Йорданова:

Трикове и идеи за поддръжка на любимите дрехи

Тайната за правилна поддръжка на любимите ти "трудни дрехи"

Ако искате да спечелите безкабелна ютия Tefal Freemove, отговорете на три въпроса, очакващи ви в играта на Woman.bg и Tefal.

Включи се в играта