Десет идеи за боядисване на яйца
видяна 11599 коментари 5

01 април 2010 | 17:35

За да боядисате яйца за Великден можете да използвате купешки бои и ваденки. Но можете да подходите и по-творчески към процеса и да изненадате членовете на семейството си.

1. Обелки от кромид лук

Един много стар “бабин” трик. Цветът на яйцата варира от бежов до тъмнокафяв в зависимост от количеството обелки и продължителността на варене. Преди да поставите яйцата в отварата трябва да варите обелките около половин час.
Впрочем, ако увиете яйцата в обелки от лук (вързани с конец) и после ги сварите във вода, на черупката ще остане интересна мраморна шарка.

2. Цветни конци

Омотайте яйцата с цветни конци и ги сварете по нормалния начин. На черупките ще останат интересни цветни шарки. Тъй като няма как да знаете доколко са безопасни използваните оцветители, внимавайте яйцата да не се спукат при варенето. Най-добре не яжте спуканите яйца.

3. Парчета коприна

Сварете яйцата във вода с добавена сода за хляб. После ги увийте в разноцветни парченца коприна и закрепете обвивката с конец. Отново кипнете яйцата в същата вода. Изстудете ги и свалете парчетата плат.

4. Плод и зеленчук

Можете да използвате натурални оцветители, съдържащи се в плодовете и зеленчуците. Яйцата се сваряват предварително и чак после се натъркват с парченца плодове или зеленчуци или пък се потапят в сок или отвара от такива. Продължителността на накисването зависи от това доколко наситен цвят искате да постигнете и доколко е устойчив оцветителят.
* Жълто – куркума (можете да я добавите при варенето).
* Зелено – отвара или сок от спанак.
* Виолетово – отвара или сок от червено цвекло.
* Оранжево – сок от моркови.
* Розово – пюре от ягоди или червени боровинки.
* Сиво-синьо – пюре от боровинки или сок от черен бъз.
* Светлосиньо – отвара от червено зеле (трябва да оставите яйцата в отварата за цяла нощ).

5. Брезови листа

Отварата от млади (или сухи) брезови листа ще придаде на яйцата златисто-жълт оттенък. Брезовата отвара трябва да постои около половин час, после в нея се накисват яйцата и съдът се слага на котлона. След като кипне, оставете да ври още 10 минути.

Очаквайте продължение

Автор: Woman.bg
Електронно списание за истинската жена
нагоре

Коментари



  1. 5
    15 април 2012 | 18:09

    хваща ме яд, че не пробвах начина с люспите лук, които се овиват около яйцето ...

  2. 4
    Елена 18 март 2012 | 23:49

    Нали са 10 идеи? Къде са останалите пет?

  3. 3
    tralala 02 април 2010 | 15:45

    mnogo mi e interesno kakvo shte se poluchi .. no nqmam neobhodimite neshta za napravata im .. :)

  4. 2
    xax 01 април 2010 | 22:19

    ami to e qko ama ima i po lesni na4ini ama teq sa mn qki :):):P

  5. 1
    donituu ye 01 април 2010 | 21:10

    staaaam mnoo qki qishataa i po 5-te nachinaa ;}

Добави Коментар

нагоре

Спечели ме

Вижте кой си спечели награди от Винарна Свищов

Днес станаха ясни имената на печелившите от играта на Винпром Свищов

За дома

Красивият апартамент на Весела Тотева

Чаровната дизайнерка сподели с приятели и фенове във фейсбук коледната украса на дома си

Астро кутия

Годишен хороскоп за 2015 година

Годината ще започне с поредица на пръв поглед незначителни събития. Но не се отнасяйте лекомислено към тях – всяко едно може да доведе до куп неприятни последици, ако не реагирате правилно и своевременно

Най-ново в Woman.bg

Мел Би се развежда 20 декември 2014

Арт Box

Рецепти от "По-здрави бебета"

Представяме ви част от рецептите на холистичния нутриционист Магдалена Пашова

Вход Забравена парола?
Регистрацията в нашата система ви дава възможност да публикувате свои Блогове и Галерии.
Регистрирай се