Жените стават жертва на деформацията на стъпалата, предизвикана от подуването на ставата на палеца, 10 пъти по-често от мъжете, най-вече заради неудобните, но красиви обувки, които носят.

Тази деформация е травма, породена от лошата грижа за краката в ежедневието. Може да докара артрит, а в най-тежките случаи и невъзможност за извършване на нормални дейности като ходене и стоеж на едно място, заради нарушената механика и опора на стъпалото.



На английски деформацията носи наименованието бунион (от латинската дума за „репичка”), като терминът се употребява широко и в медицината. Освен тесните обувки (които водят и до острата прогресия на заболяването), то може да е причинено от ревматоидни артрити или чести, неестествени за стъпалото движения, като тези, извършвани от балетисти и професионални танцьори. Бунионът има и наследствена предразположеност, свързана със структурата на стъпалото.

В началото буниона се формира неусетно, но може да е съпроводен от хронична или пробождаща, пулсираща болка в основата на палеца. Видими са и подуването, почервеняването, усещането на известна схванатост, болките между пръстите на краката и намаляване на амплитудата на движение на пръста нагоре-надолу. Всички тези симптоми се влошават при продължително изправено положение.

Според Доц. Пламен Кинов от Клиника по ортопедия и травматология в Университетска болница “Царица Иоанна - ИСУЛ” за облекчаване на оплакванията и първоначално лечение на буниона на палеца на ходилото се препоръчва прием и локално приложение на обезболяващи средства. От основно значение при неоперативното лечение на заболяването са носенето на удобни обувки и и избягването на ходене на високи токчета. В началните стадии на заболяването коригирането на напречния свод на ходилото с ортопедични подложки и използването на приспособления за раздалечаване на пръстите на ходилото (сепаратори) облекчават оплакванията.

При напреднало заболяване обаче тези мерки дават частичен и временен ефект. В такъв случай се препоръчва оперативна корекция на деформацията. Възстановяването след операцията е около два месеца. Понякога в постоперативния период може да се наложи използване на ортопедична обувка или помощни средства за ходене.