През студените месеци от годината имунната ни система значително отслабва. Както всички добре знаем, това е сезонът на настинките и вирусите, a при жените мразовитото време предразполага и към някои гинекологични заболявания.

Влагалищната среда често е нарушавана от много фактори. Например течението, за което много жени отказват да говорят, може да бъде предизвикано от прекалено стегнато бельо, лоша хигиена, хормонални нарушения, сексуални контакти без предпазни средства и настинки в областта на кръста и яйчниците.

Всяка жена е изпитвала неудобството да има извънменструално течение поне веднъж в живота си. Някои дами дори развиват хронични състояния.

Важно е да следим кога имаме промяна и увеличение на течението и да вземем мерки. Игнорирането на този проблем може да доведе до много неприятни последствия!



Според особеностите на тези състояния, медицината разделя теченията на следните:

Бактериална вагиноза – типично протича със свръхразмножаване на анаеробни бактерии, които предизвикват следните оплаквания: увеличено по количество, рядко по консистенция, сивкаво-бяло течение; неприятна миризма на течението; засилване на неприятната миризма непосредствено след полов акт и/или менструация.

Влагалищна кандидоза (известна още като гъбична инфекция) - във влагалището на здрава жена съществуват единични гъбички от рода Candida. В резултат на различни фактори, които повишават киселинността на влагалището, се наблюдава разрастване на гъбичките. Такива фактори могат да бъдат - психически стрес, диабет, бременност, употреба на орални контрацептиви, лечение, антибиотици и други лекарства, оказващи влияние върху имунната система.

Най-често оплакванията при вагинална кандидоза са: повишено по количество гъсто, бяло течение; зачервяване, сърбеж, парене във влагалището и/или около него;

Трихомониаза - Трихомониазата е заболяване, което се развива при инфектиране с Trichomonas vaginalis. Най-често това става по полов път. Характерните оплаквания на трихомониазата се състоят в повишено по количество жълто-зеленикаво пенесто течение, неприятна миризма от влагалището, често уриниране и сърбеж.



Възпаление
на шийката на матката - влагалищно течение може да се наблюдава и при възпаление на шийката на матката. Обичайно е малко по количество и е слузно. Причина за такова възпаление може да бъде инфектиране с гонорея, хламидия или микоплазми.

Лактобацилоза - това е състояние на влагалището, при което се наблюдава свръхразмножаване на нормалните лактобацили. Свързано е с поява на оплаквания от сърбеж, парене или белезникаво влагалищно течение. Смята се, че една от основните причини за това състояние е продължителното антимикотично лечение на влагалището.

Как да се предпазим и лекуваме?

На първо място - поддържайте отлична интимна хигиена. Избягвайте сексуалните контакти без предпазни средства, ако не са с постоянен партньор. А ако имате симптоми на инфекция, не правете секс до преглед със специалист.

Внимавайте с вагиналните душове. Те често водят до промяна в бактериалната флора на влагалището.

Обличайте се топло и при лечение с антибиотици помолете лекаря да ви назначи превантивно лечение срещу гъбични инфекции.

Практикувайте фитотерапия! От хилядолетия билките са неразделна част от медицината и лечението на много заболявания. Медиците признават, че много от съвременните медикаменти са с екстракти от билки.

Повече за фитотерапията очаквайте скоро!

Автор: Наджин Расимова