По света има вероятно десетки племена, които са в малък или никакъв досег с модерната цивилизация и се развиват в изолация от другите общества. За част от тях учените вероятно дори не знаят, тъй като се намират в малко познати области, най-вече огромната джунгла на река Амазонка в Южна Америка и някои пустини, за които космополитния свят сякаш е забравил. Тези почти недокоснати от модерната цивилизация племена съставляват необятна културна широта за антрополозите.

Племето Сурма, Етиопия

Сурма се опитват да избягват контакт с културата на западната цивилизация от години. Европейските туристи обаче ги смятат за екзотични, тъй като имат необикновена традиция да пробиват долната си устна и да вмъкват в получилия се отвор диск от глина, който се увеличава с годините. Колкото по-голям е дискът на девойката, толкова повече едър рогат добитък ще получи за откуп нейното семейство при сватбата.

Племето не иска да има общо с никое правителство, живее на групички от няколко стотин човека и се изхранва чрез добитака, които отглежда. През време, в което европейски завоеватели колонизират Африка, водят се войни за независимост, минават световни войни, сурма почти не променят своята култура. За първите външни хора, които говорят с местните се смятат руски доктори, през 80-те години на 20 век. Днес малко неща за променени в бита на сурма, въпреки туризма.

Mashco-Piro, Перу

Това перуанско племе е открито съвсем случайно от туристи, които обикалят джунглите на южноамериканската държава. Те се оказват на територията на местните, които се опитват да говорят с тях, но тъй като не знаят нито английски, нито испански, скоро се отказват.

Всичко това било уловено на филм, който бил показан на перуанските учени. Те твърдят, че това е едно от племената в областта, едно от малкото, които останали непознати за антрополозите. Те се опитвали да ги открият от години, но не успели, а туристите успели да ги намерят без дори да знаят за тяхното съществуване отпреди.

Изолирани племена, Нова Гвинея

Из провинциалните райони на Нова Гвинея, далеч от градовете и цивилизацията, вероятно има десетки племена, със свой език и култура, които все още са в тайна от модерното общество. Заради характеристиките на терена и недостатъчно добре оформените карти малко хора се наемат да разучават отдалечените части на острова, още повече, че малко се знае за племената в тази част на света. Има информация, че някои от тях практикуват канибализъм.

През 1962 г. се сформира изследователска експедиция за откриване на изгубените култури, като начело е Майкъл Рокфелер, който е част от многомилионната империя Рокфелер. Той се отделя от групичката си и изчезва, като някои смятат, че е заловен и изяден от местни аборигени.

Индианско племе Джаксън уайтс, Съединени американски щати

През по-голяма част от 18 в. европейските заселници колонизират почти изцяло източния бряг на Северна Америка. Те изучават и описват всички индиански племена от Атлантика до река Мисури, освен едно. В края на 18 в. от горите излиза едно непознато до онзи момент на европейците племе, което някак успява дълго време да отбягва новата цивилизация и да стои настрана от нейните дела, въпреки че някои от най-големите битки се били водили недалеч от тяхната област. Нарекли ги "Джаксън уайтс" заради светлата си кожа, тъй като били смятани за потомци на британците, които американците наричали "джакс".

Рук, Виетнам
По време на Виетнамската война дотогава изолирани от страната области били бомбардирани, като това накарало племето рук да излезе от гъстите джунгли. Първи ги виждат виетнамски войници, след мощна бомбена атака над Виетнам от американските военни.

Заради множеството унищожения в джунглата, рук предпочели да не се връщат на старата си територия. Необикновената им култура обаче била обезличена от комунистическата диктатура в държавата.

Иши от племето Яна, Съединени американски щати

Макар да е много относително кога точно изчезват последните индиански племена с непокътната култура, смята се, че краят на древната североамериканска цивилизация отпреди нахлуването на белите е през 1911 г. От горите на Калифорния излиза последният представител на племето яна, Yahia, който учудените полицаи арестуват.

Той се казва Иши и разкрива на антрополозите множество тайни от своята култура. Иши решава да потърси контакт с белите, след като е единствен оцелял от племето си. Той показва на учените разнообразни техники от бита на яна.

Бразилските племена от джунглата, Бразилия

Бразилското правителство, в опита си да разбере колко човека живеят в амазонската джунгла на територията на държавата, за целите на контрол на населението, осигурява редовно хеликоптер, който е оборудван с фотографска екипировка. Хеликоптерът обикновено не успява да хване кой знае какво, но преди години попада на непозната дотогава общност, която се превърна в новина от световна величина. Амазонското племе, което явно смята машината за огромна птичка, опитва да я обстреля. Снимката на общността бързо обиколи света, тъй като много хора смятаха, че космополитната цивилизация няма повече тайни.

Племената от Сантинелските острови, Индия

Сентинелската общност включва около 250 човека, които живеят на Северния остров, между Индия и Тайланд. Не знаем много за тях, тъй като когато някой непознат се опита да ги приближи, те го посрещат със стрели. През 60те години на 20 в. са се състояли няколко мирни срещи, от които знаем малко за културата на племената.

По време на въпросните срещи им били оставяни на брега кокосови орехи и прасета. Кокосовите орехи били изяждани, а прасетата избивани и заравяни неизядени. Хората от острова взели само няколко червени кофи, но оставяли зелените. Смята се, че те успели да оцелеят след огромно цунами в областта, което помита част от Шри Ланка и Индонезия.