Коренът от джинджифил се използва в традиционната медицина от хиляди години за лечение на множество различни здравословни проблеми. Ето някои от неговите приложения:

1. Гадене и повръщане

Клиничните изследвания са доказали ефективността на джинджифила при случаи на гадене и повръщане, дори и в случаите, когато то е причинено от химиотерапия или други агресивни лечения.



2. Укрепване на храносмилателния тракт

Джинджифилът традиционно се използва срещу запек, подуване на корема и други храносмилателни проблеми. Изследванията показват, че той помага и при язви, причинени от стрес.

3. Подобряване функциите на мозъка

Джинджифилът съдържа съставки, които влияят благотворно върху здравето на мозъка. Една от тях, 6-Shogaol, инхибира отделянето на химикали, които увреждат невроните. Друга съставка, 10-gingerol, когато е извлечена от пресен джинджифил, влияе върху отделянето на азотен оксид и други химикали, които причиняват подуване на мозъка.



4. Облекчаване на мигрени

Клинично проучване сред 100 пациенти, половината от които са получили стандартни лекарства, а другата половина джинджифил на прах, показва, че джинджифилът облекчава пристъпите на мигрена без странични ефекти.

5. Защита от UV лъчи

Изследванията показват, че джинджифилът притежава UV-защитни свойства, които предпазват ДНК-то от увреждания, причинени от UVB лъчи. Екстрактът от джинджифил стимулира производството на антиоксидантни, на които се дължи способността му да предпазва от ултравиолетови лъчения.

6. Регулиране на кръвната захар

Джинджифилът въздейства върху отделянето на инсулин и подпомага метаболизма на въглехидратите и липидите. Клинично изследване показва, че приемът на хранителна добавка от джинджифил помага за значително намаляване на нивата на инсулин. Освен това джинджифилът предпазва от проблеми с бъбреците, черния дроб и очите, причинени от диабет.

7. Регулиране на кръвното налягане

В тайландската традиционна медицина джинджифилът се използва за регулиране на кръвното налягане. Изследвания на джинджифила и други билки, показват, че джинджифилът е най-ефективен при високо кръвно.

8. Благотворно влияние при остеоартрит

Скорошно проучване, сравняващо джинджифила с други лекарства, използвани за лечение на остеоартрит, показва, че джинджифилът е също толкова ефективен, колкото и тях.



9. Помощ при мускулни болки

През 2013 е проведено проучване за ползите от приема на джинджифил за облекчаване на мускулните болки при жени спортисти. По време на 6-седмичното проучване, участниците в него съобщават за по-голямо намаляване на болките в мускулите в сравнение с употребата на плацебо.

10. Укрепва сърдечносъдовата система

Една от активните съставки на джинджифила, 6-gingerol, играе активна роля в регулирането на кръвното налягане и укрепването на сърдечносъдовата система. Въз основа на резултатите от проведените изследвания, учените проучват потенциала за използването на екстракт от джинджифил за лечение на сърдечносъдови проблеми.