„Колкото по-влажно, толкова по-добре!“ е мотото на добрия секс.

При повече от половината жени във всички възрастови групи обаче процесът на естествено овлажняване е нарушен, което води до болка и неприятно усещане по време на секс .Това превръща секса в недотам приятно преживяване и за двете страни.

Много често мъжете поемат вината за сухото влагалище на половинката си. Смятат, че не могат да я възбудят, да я задоволят, а оттам се поражда и напрежение между двойката. Причините за вагиналната сухота обаче нямат много общо с мъжките сексуални възможности в леглото.

Четете още: Секс уроци: Никога не съм свършвала

Естествената влага на вагината предотвратява триенето между стените й. Секретът, който се отделя, е слабо киселинен и предпазва от инфекции. Тази киселинност се причинява от „приятелски" бактерии, които съществуват във вагината и я поддържат здрава.

По време на секс две жлези произвеждат допълнителен секрет. Този допълнителен секрет има характерен мирис, който увеличава привличането на мъжките индивиди и сигнализира, че жената е готова за секс. Освен това той значително намалява триенето по време на половия акт.

Причините за "пресъхването" на вагината могат да бъдат най-разнообразни: от това, че не е възбудена, от стрес, преумора, притеснение от самия полов акт и още милиард наглед дребни причини.

Четете още: Всичко, което трябва да знаете за вагината си - I част

Вагиналната сухота при секс може да е просто следствие от липсата на сексуална възбуда или недостатъчно дългата любовна игра. Жените се настройват на секс вълна малко по-бавно от мъжете и им е нужно време за загрявка, а ако мъжът избърза, може да се стигне до неприятна болка и триене при половия акт.

Намалените нива на естрогени, употребата на някои лекарствени препарати (напр. антидепресанти), както и някои заболявания са сред най-често срещаните причинители на проблема. За съжаление, често може и да няма конкретна причина.

Много често жените използват обикновен сапун, за интимната си хигиена, което е неправилно, тъй като вагината не би трябвало да е стерилна. Тя си има свой собствен механизъм за бактериален контрол. Използвайки обикновен сапун, дамите променят рН-то на средата и по този начин си вредят. В този случай най-добре е да се използва хипоалергенен сапун, без оцветители или ароматизатори - НЕалкален и рН - балансиран. В момента на пазара се продават и редица продукти за интимно почистване, които са съобразени с особеностите на деликатното място.

Четете още: Всичко, което трябва да знаете за вагината си - II част

Сухотата може да бъде причинена и от някой алерген. Ако жената е алергична към някакъв определен дразнител, най-добре е контактът с него да бъде намален до минимум. Най-често срещаните дразнители са тампоните, ароматите и оцветителите в перилните препарати и тоалетната хартия.

Секасулно активните жени, страдащи от вагинална сухота, в търсене на начин да поддържат сексуалния си живот на ниво, прибягват до различни форми на овлажняване. Лубрикантите осигуряват необходимата влага, но тяхното действие често е само временно решение, особено ако проблемът е от здравословно естество, а не от липсата на възбуда. Друг недостатък на лубрикантите е, че не са подходящи за употреба от жени, които правят опити да забременеят.

И все пак, някои жени са просто „по-сухи“ и единствено по време на овулация се овлажняват достатъчно, за да не бъде сексът болезнен.

Четете още: Секс уроци: Искам отново да бъда Жена