След години подигравки и унижение, обявената от напълно непознати за нея и семейството й хора за „най-грозната жена в света”, Лизи Веласкес казва, че е настъпил денят, в който може да застане пред обидните коментари и да ги нарече „просто думи”.

Госпожица Веласкес е родена и израснала в Остин, Тексас. Появява се на белия свят с рядко заболяване, което най-просто може да се определи като състояние, в което тялото не разполага с телесна мазнина. И въпреки че на ден тя изяжда по 60 малки порции, Лизи никога не е тежала повече от 26 кг.

Непознатото на мнозина здравословно състояние все още се явява предизвикателство за лекарите, тъй като от него страдат само още двама човека в света.

Лизи ще реализира своята втора авторска книга, в която разказва за борбата си да влезе в живота на „нормалните” хора и се надява, че ще може да помогне на други „необикновени” личности, за които обидата и пренебрежението са непосилно бреме.

В книгата „Бъди красив, бъди себе си” (Be Beautiful, Be You) 23-годишната студентка дава съвети за приятелството и за справянето с негативното в живота.

Разговаряйки с д-р Дрю Пински в известното американско предаване "DrDrew", Веласкес признава, че първоначалните нападки от хора по интернет са били болезнени.

„Аз съм човек... и от тези думи ме заболя..., но няма да оставя тези неща да определят каква съм. В края на деня те си остават просто думи. И ако всички тези хора имаха гордост, щяха да си покажат лицата.”

На въпроса как се справя с факта, че постоянно някой се вторачва във външността й, тя отговаря – „Иде ми да отида до тези хора, да им се представя и да кажа „Здрасти, аз съм Лизи – може би е по-добре да спрете да ме зяпате и да започнете да се учите””.

Освен това, Лизи Веласкес отдавна е спряла да мечтае да изглежда като холивудска звезда. Тя с усмивка казва, че красотата води със себе си и много стереотипи, които се лепват на имиджа ти, независимо доколко са верни – „След като не изглеждам като красавица, хората опознават и се привързват само към истинската ми същност.”

Накратко историята ни Лизи започва така – ражда се с четири седмици преди термина и тежи едва 907 грама; лекарите откриват, че в утробата е имало твърде малко околоплодни води, които да я предпазват.

„Казваха ни, че си нямат и идея как е оцеляла”, казва майката на Лизи, Рита (45г.).

„Трябваше да купуваме куклени дрехи от магазина за играчки, защото бебешките дрешки бяха твърде големи”, допълва Рита Веласкес, която работи в църква.

Докторите от самото начало не давали надежда на семейството, което има още две деца, че детето им ще оцелее – „Казваха ни, че никога няма да може проходи или да води нормален живот.”

Въпреки тъжните прогнози мозъкът, костите и органите на Лизи се развивали нормално, независимо, че на размер си оставала все така малка.

Когато е на две годинки, тя тежала 6 кг и 800 гр., колкото едно 5-месечно бебе.

Тя се ражда с две тъмнокафяви очи, но с времето едното напълно ослепява.

Лизи Веласкес изумява специалисти по целия свят и става част от генетично изследване на проф. Абимани Гарг в University of Texas Southwestern Medical Center в Далас.

Проф. Гарг и екипът му вярват, че Лизи страда от редкия синдром Неонатален прогероиден синдром, който предизвиква ускорено състаряване, загуба на телесна мазнина и дегенерация на тъканите.

Специалистите не могат да прогнозират бъдещето на Лизи, защото още няма описан случай на възрастен човек с този синдром. За нейно щастие тя е със здрави зъби, органи и кости и според лекарите перспективите й са добри.

В момента тя приема множество витамини и желязо, за да се поддържа здрава. Освен това, учените уверяват, че при добри стечения на обстоятелствата за в бъдеще, тя ще може да зачене по естествен път, без да предаде заболяването на децата си.