На повечето от нас ни се налага да ставаме рано сутрин от понеделник до петък, знаейки че ни чакат куп неизбежни и важни задачи. Да си признаем, познаваме малко хора, които без проблем се събуждат в 6 или 7 часа сутринта... Е, наистина им се възхищаваме и сме се питали „Как го правят?“

Повечето хора са свикнали да се събуждат с кафе, но освен освежителния и ободрителен ефект, при редовна употреба напитките с кофеин, могат да доведат и до негативни последици.

Приемът на високи количества от това вещество могат да доведат до трудно заспиване и понижено качество на съня. Според италианско проучване ароматната напитка значително повишава риска от развитието на постоянна хипертония при хора с повишено кръвно налягане.

Замисляйки се върху отрицателните ефекти на кафето решихме да се поровим из интернет пространството и да съберем няколко начина, с които без кафе (!) да се събудим сутрин и да се концентрираме.

Сутрешен душ

Допирът с вода също помага за събуждане. Ако от по-топла преминете към по-хладна вода - ефектът ще бъде налице. А ако нямате нужда не използвайте препарати, а просто влезте под душа.

Слънчева светлина

Според изследване на Университета в Лиеж хора, които са били изложени на ярка слънчева светлина рано сутрин, са по-бдителни и с повишена активност на мозъка. Освен това събудени по този начин вие се чувствате по-добре отпочинали.

Сутрешна гимнастика

Няколко минути сутрешна гимнастика ще засилят кръвообращението ви. Преценете кои физически упражнения са за вас и ги правете всеки ден. Какво по-хубаво от това да събудите тялото си по естествен начин?

Четете още: Знаете ли защо пиете толкова кафе?

Чай от мента

Ментата се свързва обикновено с ободряващ приятен аромат и специфичен освежаващ вкус. Съветваме ви да си „причините“ тези положителни ефекти. За максимален ефект след обилната закуска чаша ментов чай е много полезна. Събудете мозъка са си една топла чаша ментов чай.

Закуска

И не на последно място е закуската. Тя ви дава енергия и помага да сте по-концентрирани. Според изследване деца, които закусват сутрин са по-концентрирани и паметливи в училище. Избягвайте обаче въглехидратите.

Сутрешна разходка или джогинг

Започнете деня си със сутрешна разходка или джогинг и ще постигне ефекта от едно изпито еспресо, но в доста по-здравословна доза.

Четете още: Една зелена ябълка на ден помага срещу затлъстяването