Автор
Woman.bg

Да се храним здравословно без да се разоряваме

Не, не ни отблъсква – обезкуражава ни. Отказвани. За тези от нас, които са все още скептични към противното, споделяме няколко умели начина да си позволява всичко, което искаме без да се разоряваме.

Въпреки, че правим като милите ни баби, приготвяйки туршии, буркани и не само. Независимо, че приготвяме повечето сосове, заготовки и други сами, съществуват други методи, които ще ни спестях време в кухнята и пари.

Всеизвестно е, че не бива да изхвръляме храната. Грехота е, да, но причината е и далеч по икономическа, отколкото суеверна. Притоплените ястия, или преработени такива, са също толкова вкусни, колкото и прясно сготвените манджи. Ами да, ако вчера сте направили постен гювеч и половината тенджера е останала неизядена, запазете я и я превърнете в нео-мусака на следващия ден. Трябва само да приготвите кората.

Сигурният избор е сезонният. Залагайте на сезонните плодове и зеленчуци, чийто цени са сравнително по-достъпни от тези на другите продукти. местна и сезонна

Пазарувайте на дребно.... По този начин ще се научим да дозираме правилно количеството храна на порция. От друга страна се научаваме да слушаме нуждите на тялото си. Плюс това се предпазваме от преяждане. В интерес на истината, преценявайки правилно количеството храна на порция, ще спестим повече средства, отколкото, ако пазаруваме в големи количества.

... или на дребно.
Съветваме тези от нас, които пазаруват на едно – да, мнозина от нас на този вид пазар залагат, защото е сравнително по-изгоден – да разпределят големите разфасовки продукти на порции. По този начин закупената храна ще стигне за по-дълъг период от време. Избягваме изкушените да си отрежем още един резен кашкавал или салам, мислейки си, че има... Да, има, но големите количества са подвеждащи. В желанието си да си доставим густативни удоволствия, хапваме на воля, но “уж” евтиният пазар се оказва по-скъп, защото сме купили големи количества на изгодни цени, но ги изяждаме за кратко време. Следователно пазарът излиза по-скъп във времето.

Винаги с едно меню напред. Освен списъкът с продукти, от които се нуждаете, правете описание на седмичното меню, което ще ви помогне да организиране пазара, да спестите време през седмицата и да заделите средства. Следователно ще избегнете ситуациите, когато се питата: “Какво ще вечеряме днес?”

Малката домашна градина. Билки, подправки, малки плодове и зеленчуци... списъкът с продукти, които можем да отглеждаме в домашни условия е дълъг. Той включва голяма част от здравословните храни, които се препоръчват от диетолозите и се намират на bio щандовете в супермаркетите. Те не само са полезни, но и лесни за отглеждане. От друга страна, съденето и отглеждането на продукти вкъщи се превръща в модна домашна тенденция, която привлича все повече последователи – семейни или не.