Гъши пастет или хайвер? Миди или пуйка! Ах... шампанско или ликьор? Кулинарните дилеми по време на Коледните и Новогодишни празници за безброй. Въпреки веселите моменти, ние се притесняваме да не преядем. Мислим за килограми, обиколки и не само. Как да не преяждаме, когато сме на богата трапеза и всяко блюдо ни изкушава със своите аромати и вкусове.

Да, никой не може да ни опреква, че искаме да се отдадем на емоциите и насладим гурме вечерята, която сме приготвили с любов за близки и приятели. А и за нас самите, разбира се, нали сме домакин!

Но... има предусловия, които е редно да спазваме, за да избегнем неприятните стомашни болки и дискомфорт от преяждане. Далеч от мисълта да се лишаваме... (О, не! В никакъв случай няма да го правим) ...изтъкваме основни факти, които ще ни позволят да се радваме на семейната вечеря без угризения.

Отговаряме на онези въпроси, които ни се въртят в главата.

Морски дарове - богат на олигоелементи, витамини и минерали, мидите и др. са полезни за здравето. От друга страна са ниско калорични, трябва само да внимаваме с количествата сосове, с които ги овкусяваме. Хапка след хапка - рискът се крие във вкусните дипове, придружаващи ястието.

Говорейки за дресинги се сещаме за любимите ни сосове тамара, хайвер, хумус и т.н. Истината е, че индустриалните сосове тип тамара са 5 пъти по-калорични от рибните яйца. Една хапка с тамара се равнява на три с хайвер. Това е проста диетична математика.

Сьомга, шунка и/или пастет?! Труден избор. В 40 г. гъши пастет има четири пъти повече калории от едно парче пушена сьомга. Изненадващо, но факт. Кулинарните ни сметки показват, че една порция с пастет е равна на 4 със сьомгата, богата на омега-3 и витамин D.

A сега идва ред на основното ястие. Пуйка или миди? И двете, защото са ниско калорични и богати на протеини. 100 г пуйка = 100 г миди Сен Жак.

Има ли гарнитура? Да, но коя! Огретен или картофи на фурна? Богати на въглехидрати двете ястия са "тежки", затова повече от 100 г на порция не се препоръчва. Тези от нас, които държат да се съобразяват със своя здравословен хранителен режим могат да заложат на кестените, които съдържат фибри, витамин B и въглехидрати.

Десертът е сервиран! Сладоледена торта или не! Без съмнение - сладоледена със своя маслен крем. Тя е сравнително по-"лека" от традиционната торта, приготвена от сладкар. Вместо да хапнете само една хапка от коледното руло, направете си удоволствие с цяло парче сладоледен bûche.