Южната част на Калифорния е едно от най-красивите места, на които можете да попаднете в Съединените щати.

Преди да отида за първи път там, моята представа за тази очарователна част от Северна Америка беше свързана с мечтата на приятелката ми Габриела да си купи къща в Ла Хоя. Малкото градче е китно като алпийски курорт, с разликата че се намира на брега на Тихия океан. Неслучайно Ла Хоя носи гордо името си: в превод от испански то означава „бижу“. Габриела все още живее в Сан Диего, но двете ни събира не само увлечението по красивата Ла Хоя, но и най-вече желанието ни да посещаваме „Чопра Център“ възможно най-често. Е, за нея, разбира се, това „често“ е доста по-лесно осъществимо. Именно в Ла Хоя Дийпак Чопра и Дейвид Саймън основават през 1996 година първият “Chopra Center”, в който думата “wellbeing” се споменава с честотата на мантра. Според калифорнийските градски легенди Саймън се обажда на Дийпак с думите „това е мястото за нашия център“, а на Дийпак му трябват само 3 дни, за да вземе решение. Десет години по-късно двамата преместват центъра в съседния Карлсбад, където той се намира днес.

Докато пътувам с кола от Лос Анджелис за Карлсбад, слушам в колата „Сириус Радио“, разбира се ( това е радиото на Чопра) и си мисля, че Дийпак е прав като казва, че гласът е един от най-големите подаръци, които можете да споделите с останалите. И поне при него това е така: гласът му гали като кадифе. Чак сега си обяснявам защо в приказката за „Малката русалка“ героинята трябва да се раздели с най-скъпото, което има – а това е точно гласът й. Историите за архетипите и приказните герои са сред често разказваните в Чопра център, както ще разбера по-късно. Но сега съм настроена на друга вълна: да видя човека, който в Щатите е със статут на рок-звезда, а в останалата част от света – на първия „градски гуру”. Във всеки друг случай това щеше да е оксиморон, но не и когато става дума за Чопра.

Всъщност, забравете за думата „гуру“, ако имате път към Карлсбад и особено ако отивате на семинар. Ако очаквате да видите фигура, пред която да се прекланяте с дълга коса или роба, определено сте сбъркали мястото. И най-вече – човека. Дънки, риза с дълъг ръкав, маратонки в червено и блестящи очила – това е запазената марка на Дийпак. О, и щях да забравя – едно блекбери, което очевидно не престава да звъни. Ако извадите късмет и сте малко по-предприемчиви от останалите /и ако тичате след Чопра в почивките/ ще чуете изречения като „Здрасти, Стефани, ще ти се обадя след малко“. Отношенията на Дийпак със звездите са специална тема, поне по това което съм чела в американската преса. Но, ако сте журналист и имате шанс да му зададете въпрос, не ви съветвам той да е свързан със знаменитостите, които обичат да му се обаждат. В това отношение гуруто на Холивуд е най-скромният човек, когото можете да си представите: той не афишира контактите си и не лансира свои снимки със звезди с рекламни цели. По-скоро самите звезди са тези, които обичат да говорят за него и за това как е повлиял на живота им.

Петъчните задръствания по магистралата, която свързва Ел Ей и Сан Диего са ужасяващи. Каляват ти търпението до степен, в която във всеки център, където се споменават често думите “wellness” и “wellbeing” ще те приемат с удоволствие. Пристигам в Карлсбад около 7 вечерта. Въпреки всичко, което съм прочела предварително за центъра, не знам какво да очаквам. Била съм на ретрийт в Индия, но това, което виждам в „Ла Коста” е съвсем различно от източното понятие за ашрам. „Ла Коста” е пет-звезден спа-хотел с голф-игрище, при това напълно справедливо, както ще установя, класиран сред десетте топ спа-дестинации в Съединените щати. Паркирам и си отдъхвам с облекчение: стаята е голяма с изглед към игрището и свети от чистота. Както гледам, няма да ми се налага да търкам пода – нещо традиционно за ашрамите в Индия, а и не само там. Ранобудните почитатели на голфа се грижат с шума от количките, който вдигат, да се будя без часовник през следващите няколко дни. Толкова съм дисциплинирана, че чак не мога да се позная. В 7,30 часа вече съм закусила и се отправям към залата за сутрешната йога. Предвидливо си нося постелка и удобни дрехи. Въпреки елегантността на отседналите в „Ла Коста”, тези които сме в Чопра център, временно сме забравили за суетата. Спортните лежерни дрехи са препоръчителни за това място. А и все пак една от целите на подобни ретрити /от англ. означава „оттегляне”/ е именно да забравиш за светската си страна и да възстановиш връзката с истинското си аз...

В центьра на Дийпак всичко е възможно. Особено за хора, които търсят себе си. Първият ми ден минава неусетно. Записала съм се на най-екслузивния семинар в центъра – „Да откриеш съкровенното”. Дийпак го води заедно с легендарната писателка и любимка на „Бийтълс” Джийн Хюстън. Това е най-камерното събиране тук: само за 70 човека. По принцип програмите в центъра на Чопра са предназначени за от 100 до 450 човека. Този семинар е посветен на архетипите и как те влияят на нашите изяви и пълноценна реализация. До мен е възрастна двойка от Флорида, която явно споделя моя приповдигнат ентусиазъм, че се намирам в едно помещение с легендарния Дийпак Чопра. Мислели да отидат на круиз до Карибите, но в последния момент предпочели да си подарят семинара в Карлсбад.

През обедните почивки – всички се храним заедно /без Чопра обаче/ и се наслаждаваме на кухнята на аюрведа – отскачам тайничко до близкия „Старбъкс” – и засичам Дийпак, който излиза оттам с картонена чаша в ръка. Ще умра от любопитство дали пие кафе или чай: оказва се, че по принцип и двете, както ще науча по-късно.

Това, което най-много ми харесва в центъра на Чопра е, че тук всичко се случва спокойно и без излишна приповдигнатост, каквато съм забелязвала в ашрами от друг тип. Говорим си на духовни теми, но връзката с реалността не се губи. Сприятелявам се с хора, приятелството с които по-късно ще определя като истински дар.

В медиите в САЩ също доста се спекулира с известните хора, които посещават центъра. Истината е, че и да искаш няма как да ги забележиш: всеки е толкова съсредоточен в собствения си процес, че любопитството остава на заден план. Понякога, вместо да започне лекцията си, Чопра ненадейно дава думата на публиката: асистентите мигновено помагат с микрофони и всеки може да му зададе въпрос. Мисля си, колко различни са темите и въпросите, които чувам тук: колко по-различни биха били, ако това се случва на семинар у нас. Питат го как да развиваме това, което сме научили, когато се приберем в града. Най-голямата прилика, която откривам с нашата действителност, е че сигурно 80 процента от присъстващите сме жени. Кой казва, че само у нас семинарите са запазена територия за дамите!

Голяма част от присъстващите са калифорнийци, но изненадващо откривам и сръбкиня, която бързо ме връща в реалността с отвлечен, типично славянски въпрос: „споделяш ли това, което Дийпак каза, че не съществува обективна реалност?”. Ами, честно казано, точно в този момент реалността е напълно осезаема и отдавна не съм й се радвала толкова много...

Голямото постижение на центъра на Дийпак Чопра за мен е в балансираността. Семинарите и лекциите се редуват с йога, медитации, физически упражнения и здравословно хранене. Някои от присъстващите тук вече са ветерани, други – като мен – начинаещи на духовното поприще, които търсят отговори при един от най-легендарните мислители на нашето време. Но както би казал Дийпак: „затворената врата е във вас, там е и ключът”. На брега на Тихия океан, докато наблюдавам залеза преди вечерната медитация, се обръщам към онова мое аз, което знае всички отговори и изговарям на глас: „Сезам, отвори се!”

Последната ми вечер в центъра, към мен се приближава Е. – тя е така да се каже моят „ангел-хранител” по време на този престой и ми прошепва: „забелязвам, че за теб Дийпак не е обикновен човек като всички нас. Може би е най-разумно да изгледаш филма, който синът му направи : „Да разшифроваш Дийпак”. Прибирам се и нетърпеливо изтеглям филма от amazon : през повечето време се смея, но и недоумявам как е възможно този човек да е толкова толерантен. И след филма обаче, мисията да го разкодираш се оказва невъзможна. А и какво значение има това! Окрилена от калифорнийския бриз, решавам да гледам на нещата по холивудски: за мен Дийпак Чопра е най-вълнуващият духовен водач в света и това е. Защото какво по-вълнуващо може да има от това да изживееш живота си пълноценно във всяко едно измерение? Точно това е и голямото послание на Чопра и неговото голямо предизвикателство към т.н. духовна общност.



Материалът е предоставен за публикуване от Нели Карагьозова, която е единствената българка, която се обучава в центъра на Дийпак Чопра в Карлсбад, Калифорния. Легендарният автор и мислител пристига за първи път в България на 13 май по покана на Inspire Talks и ще събере почитатели в зала 1 на НДК.