Днес продължават да битуват множество митове, свързани с грижата за косата, на които някак сме свикнали да се осланяме.

Ако се подстригвате, косата ви ще расте по-бързо, но пък „свиква“ с шампоана и е добре да го сменяте периодично... Познати са ви тези повели, нали?

Е, днес ще сринем със земята някои излишни митове...

Четете още: Променете визията си изцяло с... бретон!

Редовното подкъсяване кара косата да расте

С редовно поддържане във фризьорския салон несъмнено ще се радвате на красива коса, без цъфтящи краища, но не и на обезумяла от желание за растеж коса. Косата на всяка жена расте различно – някои дами се радват на по сантиметър месечно, а други се молят за 2 милиметра... Помогнете на косата си да расте обръщайки внимание на храната и витамините, които приемате ежедневно. Те са от значение за растежа, не „взимането на крайчета“.

Косата привиква към шампоана

Накратко, ако попаднете на шампоан, който ви харесва, поддържа косата ви чиста и бляскава, си го ползвайте спокойно и за дълго. Това е един от най-безпочвените митове, подхранвани отново и отново през поколенията. Сменете шампоана, ако усетите, че имате нужда от промяна (искате да опитате нов продукт, нов аромат, нова текстура), ако нуждите на косата ви са се променили – започнали сте да се боядисвате и имате нужда от специална грижа за цвета или пък сте се преместили да живеете на място с по-различен климат.

Пропуснете балсама, ако имате мазна коса

Ако лишите мазната коса от допълнителна хидратация ще предизвикате дори по-обилно отделяне на себум по скалпа си. Пък и помните доброто, старо правило – нанасяйте балсам в краищата но косата, само там и никъде другаде. Това важи и за всеки друг продукт за грижа – маска, мус, масла, течни кристали, пяна, вакса и пр.

Четете още: Как да придадем обем на тънката коса (видео)

Нежен шампоан за ежедневна употреба

Няма такова „животно“ на пазара! Бъдете отговорни за състоянието на скалпа и косата си и ги мийте с шампоан (бил той и бебешки) през ден. Ако ежедневно отмивате естествените масла, които скалпът ви отделя, вие сваляте и защитата, която те създават. Резултатът са начупени краища и лесно късащи се косми. Можете да редувате ден с измиване с шампоан и ден с измиване с балсам или сух шампоан.

Отскубването на побелели косми предизвиква растежа им

Отскубването на бели коси не е добра идея, не защото ще пораснат отново (при това в двойно количество), а защото подобно принудително скубане, особено ако се прилага често, наранява фоликула на косъма.

100 четкания на ден за красива коса

Ресането определено помага за разнасянето на така полезните естествени масла по дължина на косата, но да го правите по 100 пъти на ден е абсолютно ненужно, да не кажем противопоказно за доброто състояние на фоликулите и краищата на косъма.

Четете още: Голямата 7-ица във вредните съставки

Косата обича бира

Бирата е богата на мая и често се препоръчва като средство за финално изплакване на косата. Помислете пак преди да се полеете с бира! И дори останалите съставки в бирата да имат благоприятен ефект върху косата, то алкохолът ще съсипе всичко.