КУЛИНАРНИ ПРЕДРАЗСЪДЪЦИ. ОТ НИЩО - НЕЩО

Идеологията, че десертите се консумират само с десертни вина все още се споделя от не малко винени фундаменталисти, макар че тенденциите клонят към разбиване на „подобни клишета“.

Сладко-солените десерти все по-често започнаха да се консумират с всякакъв вид вина – от червено през розе, до бяло. Тайната е в контраста! Не е необходимо да се търси сходство в съчетаването на храната и виното, както до сега.

ЕТИКЕТЪТ СЪС СВОИТЕ МАЛКИ СКРИТИ ТАЙНИ


Винаги, когато си поръчаме или купуваме бутилка вино, четем етикета. Измежду нетрадиционните имена на местности, сортове, тероари се крият няколко ключови думи, които лесно могат да ни упътят: плодово, с акцент на горски плодове, цитруси. Тези малки акценти могат да ни ориентират в избора на подходящ десерт, който да съчетаем с виното.

Така например LEGIO I Rose Cabernet Franc & Merlot 2014 на Винарна Свищов, известно със своя свеж аромат на зрели горски плодове, чудесно би си подхождал с тирамису, Cassata alla siciliana, таралети с желирани плодове, профитероли, еклери с ефирен крем, желирани круши, различни пайове, солени и сладки тарти, пухкави сладкиши от бутер тесто и плодови десерти, като например круши с вино и шоколад.

Вината често се съчетават с храна, с подобен на тях цвят. Червеното вино, богато на аромати на червени плодове, спокойно може да се комбинира с десерти с червени плодове – ягоди, малини, къпини, боровинки.

Белите вина, от своя страна, чудесно си подхождат в плодови салати и сладолед.

НЕЩО СТАРО, НЕЩО НОВО, НЕЩО СЛАДКО

Шоколад и вино – шедьовър за ценители!

„Откакто свят светува“ се знае за унисона между шоколада и виното. Но малко хора са истински запознати детайлно, кой шоколад с кое вино си подхожда.

Шоколадът в съчетание със сухите вина е един наистина труден жанр, макар че за много от отлежалите в дъб червени вина са характерни и шоколадовите нотки.
Въпреки това шоколада – особено плътния, черен шоколад, има твърде интензивен вкус и трудно понася вино. Млечният шоколад от своя страна е твърде сладък.

Шоколадовите десерти са най-благоприятни за съчетание с божествената напитка, тъй като шоколада в тях е перфектно балансиран с други съставки, които неутрализират натрапчиво сладкия вкус на шоколада.


РОЗЕ. БЛАНШ. РОЗАДО.

На цвят розето е по-близо до червеното, а на вкус – до бялото вино. Във Франция го наричат розе, в Америка – бланш, а в Испания – розадо.

Розето е известно със своята универсалност – подхожда на всякакви ястия – от основни, като паста и риба, до сладки изкушения, като плодови пандишпани, гарнирани с желирани плодове.

Тук е момента да представим най-новият продукт на Винарна Свищов - Горчивка Розе 2015 - завладяващо вино, отличаващо се със свежест и елегантност,плътен и топъл вкус, лека минералност и дълъг, плодов послевкус. Доминират свежите горски плодове – малини, ягоди и лек аромат на зелена трева. Подхожда си с ягодови десерти, една класическа комбинация, плодови тартове, кростати и крамбърли – с праскови, ябълки; плодови пудинги и десертни печива с ядки.


КЛАСИЧЕСКА ГУРМЕ КОМБИНАЦИЯ

На 16.04.2016, вино бар MWAH залага на една класическа гурме комбинация – Вино & шоколад.

Събитието ще се проведе под формата на дегустация, където клиентите на MWAH ще имат възможността да опитат белгийски изкушения от шоколадова къща STANIMIRA и LEGIO I Мерло & Каберне Фран 2014 от Винпром Свищов. Повече за събитието може да откриете ТУК.




За финал:

Яжте десерти, пийте вино, а за кулинарните предразсъдъци ... трябва да бъдат пренабрегвани (понякога) !