Автор
Woman.bg

Да предпазим семейството си от натравяне през отоплителния сезон

В разгара на отоплителния сезон, когато камини, печки на твърдо и течно гориво, газови уреди т.н. работят на пълна пара, а случаите на натравяне с въглероден окис рязко се увеличават, е време да си припомним някои важни мерки за тяхното предотвратяване.

Ежегодно от отравяне с въглероден оксид загиват много хора. Статистиката сочи, че най-потърпевши от пострадалите са децата, бременните и възрастните хора.

Какво е въглероден окис

Въглеродният оксид е газ, който се образува при непълното изгаряне на определен вид гориво (природен газ, керосин, нафта, дървесина, въглища и т.н.). Скоростта, с която навлиза в кръвта на човека, е 200 пъти по-бърза в сравнение с кислорода. Така той се явява като бариера, възпрепятстваща неговия пренос и усвояването му на клетъчно ниво, което от своя страна води до задушаване. Само няколко муните са достатъчни, за да настъпи смърт, след като човек е вдишал въздух с високо съдържание на въглероден окис. Именно това е и причината да сме наясно и оптимално запознати както със симптомите на отравяне с въглероден окис, така и с мерките за предотвратяване на подобни инциденти.

Симптоми на отравяне с въглероден оксид

Симптомите на отравяне с въглероден оксид могат да се появят както внезапно, така и постепенно.
При съмнение от вдишване на въглероден окис, в случай че почувствате някой от следните симптоми: тежест и пулсации в главата, главоболие, шум в ушите, притъмняване пред очите, треперене на цялото тяло, световъртеж, гадене, повръщане, ступор, вероятността да сте получили натравяне е значителна и трябва спешно да се обадите на 112. Ако продължите да вдишвате дима, може да загубите съзнание и да умрете.

Как да окажем първа помощ в случай на отравяне

Ако детето или друг член на семейството прояви признаци на отравяне с въглероден оксид, най-малкото нещо, което ще ни помогне, е паниката. Ето защо е толкова важно при евентуален подобен случай, да запазим самообладание. От там нататък стъпките, които трябва да предприемем, са следните:
- Да изведем или изнесем пострадалия от опасната зона
- Да разхлабим дрехата в областта на шията и гърдите
- Да го поставим на място, в което да му бъде осигурен постоянен достъп на чист въздух. покой и непрекъснат достъп на чист въздух
- Да се обадим на 112
- Да разтрием с енергични движения тялото на пострадалия
- Да поставим студен компрес на главата и гърдите
- Ако пострадалият е в съзнание, да му дадем топъл чай или кафе
- Ако пострадалият е в безсъзнание, незабавно да поставим на главата и гърдите компреси или бутилка със студена вода и енергично да разтрием тялото.
- Ако липсва дишане, да направим изкуствено дишане „уста в уста“, а при отсъствие на пулс – масаж на сърцето.

Профилактика на отравянията с въглероден оксид

- Не оставяйте автомобилите си или други механизми с работещи двигатели в затворено помещение, например гараж;
- Проверете внимателно дали всичките ви отоплителни прибори са монтирани добре или не се експлоатират правилно;
- Отоплителни системи и прибори, които се използват в студено време при затворени врати и прозорци също крият риск от натравяне;
- Опасността от натрупване на дим в жилища и офиси, може да дойде и от запушени димоотводи на страте сгради. Това обаче не означава, че такъв не може да нахлуе в нови сгради, които обаче не се проветряват достатъчно добре;
- Ежегодно проверявайте всички устройства, работещи на твърдо и течно гориво (печки, камини, бойлери, фурни, котлони...);
- Редовно проверявайте състоянието на тръбите, комините и вентилационните люкове;
- Веднага се обърнете към лекаря си, ако откриете симптоми на отравяне;
- Никога не използвайте газови уреди в затворено помещение без вентилация (автофургон, кемпер, бунгало, палатка...);
- Никога не ползвайте в затворено помещение без вентилация скара на газ или дървени въглища.
- Не затваряйте клапата на камината или печката, докато огънят не изгасне напълно;
- Не пренощувайте в гаража;
- Не спете в автомобил с работещ двигател;
- Проветрявайте помещението, излизайте по-често на чист въздух.