Знаете ли, че една от най-честите причини за хроничния стрес е неправилното ни дишане?

Причината за това е, че когато сме под напрежение, ние съвсем несъзнателно започваме да дишаме все по-учестено и все по-рядко си взимаме хубаво въздух, което може да доведе до неприятни последствия за тялото ни, а също така може да зароди и панически атаки. Затова е много важно, колкото и да е натоварено всекидневието ни, да обръщаме внимание на дишането си. Ще ви покажем упражнение, което буквално за 1 минута ще отстрани стреса от тялото ви. Всеки от нас би могъл да отдели това време, за да се почувства по-добре.

Кога е най-добре да изпълняваме упражнението и какви всъщност са причините за напрежението ни?

Най-често факторите, които измъчват душата ни са свързани с финансовите, семейните, професионалните или битовите ни проблеми. Също така сме склонни към саморазрушение и когато изпитваме колебания в половинката си. Затова е добре, когато става дума за подобни премеждия, да се сещаме за 1-минутното упражнение, което поне за малко ще ни откъсне от реалността и ще подобри здравословното ни състояние.

Какви са рисковете от постоянния стрес?

Колкото и да ни се струва, че стресът е нещо обичайно и няма как да има трайни последствия върху нас, това не е така. Истината е, че неувладяното напрежение може да доведе до сърдечни проблеми, главоболие, депресия, диабет, затлъстяване и дори до преждевременна смърт. Единственото спасение за здравето ни са спосртът и спокойствието, така че се движете, колкото се може повече и изпълнявайте упражнението за дишане, когато усетите, че стресът ви превзема.

Много е важно да разберете, че дишането през гръдния кош усилва стреса, затова трябва да дишате, посредством диафрагмата си.

Ето какво представлява упражнението:

За целта легнете на равна повърхност и свийте краката си, така че коленете да сочат нагоре. Затворете очи и се опитайте да се отпуснете. Започнете бавно да пълните диафрагмата си с въздух, след което още по-бавно издишайте през носа. Дори би било най-добре да поставите книга или нещо друго върху корема си, за да бъде хубаво вдишването ви. По този начин за отрицателно време ще се почувствате по-спокойни. И тялото ви ще ви бъде благодарно.