Много се е говорило за благотворителността, за това колко е важно да помагаш на хората около себе си и затова да бъдеш добър човек.

За нас най-важното е всеки да погледне вътре в себе си и сам да усети повея на желанието да дариш частица от себе си в името на нещо хубаво, добро и незаменимо.

„Всяко взаимоотношение е отдаване и получаване. Отдаването поражда получаване, получаването ражда отдаване. Всичко, което се издига, трябва да се спуска, което си тръгва, трябва да се върне. Всъщност получаването е равнозначно на даряването, защото отдаването и получаването са само различни аспекти на потока на енергиите във Вселената.“ - казва великият Дийпак Чопра.

Вили Каймаканова и съпругът й Влади Ножаров са намерили правилната формула за себе си, за да отдадат част от това, което са като хора, от любовта и от времето си, за да поддържат енергията и кръговрата в своя живот, в живота на хората, които им помагат и на които помагат те самите.

Вили Каймаканова-Ножарова се прочу покрай изключително успешните еротични фотосесии, които правеше за най-известните мъжки издания в България. Вили е и откривателката на най-обсъжданата жена в България – Николета Лозанова. Велислава неведнъж е споделяла, че любовта й към Влади й е дала възможност да преоткрие себе си, а творецът в нея се е изявил след запознанството и любовта им.

От отношенията им на бял свят се появи малката им дъщеричка Вилерже, която е едно от най-необикновените деца, които съм срещала. Тя придружава навсякъде мама и татко и дори е част от благотворителната кампания „Да оставим следи“, която вече е в третата си фаза и която има за цел да подкрепи различни каузи.



В рамките на кампанията "Да оставим следи" Вили и екипът правят арт фотографии с един от най-известните лица на България в името на това да помогнат на възможно най-много каузи.

Зараждането на идеята

Идеята за кампанията се заражда през 2012 г., когато Христо Мутафчиев случайно попада на фотографии на Вили, които толкова много му допадат, че се свързва с нея по интернет с молба да го снима. По това време гримьорката Силвия Стойчева, която е много близка с Велислава и обожава животинките има желание да помогне на коте в беда и идеята й е да снима известни личности с животинки в нужда.

„Христо, трябваше да го снимаме с някакво животинче, но това не стана и си остана сам Христо. След като си видя първия обработен кадър се обади и ми каза, че това ще бъде нещо голямо. Тогава той участваше в първия сезон на „под прикритие“, така направихме връзка с актьорите от сериала, които са неотлъчно с нас – Кирил Ефремов, Мариан Вълев, Захари Бахаров, Теодора Духовникова и Койна Русева.“ - споделя Вили.



Кампанията досега

Към днешна дата кампанията „Да оставим следи“ е в третата си фаза, досега Вили, Влади и хората около тях са помогнали на деца болни от церебрална парализа и с двигателно мускулни проблеми, онкоболни деца и новородени, като за техните нужди са се закупили и дарили уреди за раздвижване на крайни, автомобил със специално предназначение и рампа, апарати инфузомат браун, неонатални монитори, кувиоз и други.

Хората зад кампанията

Подобен род инициативи изискват времето и отдадеността на много хора, които са готови да дарят част от себе си и труда си благотворително. За радост, Вили и съпругът й успяват да се обградят с точните хора в точния момент.

„Идеята на нашата кампания, която тръгна съвсем случайно се оказва изключително добра и може да бъде пример какъв е правилният начин, поне според нас, да се правят такъв тип инициативи. За да може крайната сума да остане непокътната и да бъде максимална, е необходимо да се съберат хора, всеки с каквото е добър в дадена област и всеки да използва връзките си, за да не се дават излишни пари при подготовката на кадрите.

Теди Велинова се включи като стайлинг, Искра Парладийска като допълнителен гримьор, който помага на Силвия Стойчева с реквизита като мустаци и перуки, например. Всички те се включиха абсолютно благотворително. С помощта на Христо Мутафчиев вече много ни помагат с дрехи и от Народния театър.“ - признава Велислава.

„Половината ни време отива в организацията на кампанията. Ние сме решили, че искаме 100% всичко да отива за каузите, които подкрепяме. Всеки е преценил до къде и до колко може да даде от себе си и да отдели и време, разбира се. Теди е с малко бебе, Искра също, малката Вилерже е навсякъде с нас на снимки. Всеки от нещо се е лишил и всеки прави нещо, което му е любимо и си има своята изгода от това, един иска да се развива по един начин, друг иска да виждат арт фотографиите му и да е свободен, трети води преговори чисто документално и се справя с организацията перфектно, така че всеки си намери местенцето и това ни е най-големият плюс в момента.“ - допълва тя.

Всъщност се оказва, че за Вили и екипа й най-лесната част е реализацията на кадрите, след това идва по-трудната част. За да се „материализира“ трудът й е необходимо кадрите да бъдат разпродадени, най-добрият вариант е на търг.

По време на първия търг бяха продадени 32 портрета за 31 900 лв. като към тях бяха прибавени още 900 лв. от входни такси, получени в деня на търга и така сумата се заформи в размер на 32 800 лв. Така набраните средства станаха достатъчни, за да бъдат изпълнени двете каузи, които бяха залегнали в първата част на Националната кампания „Да оставим следи”, а именно – закупуването на медицински уреди за целите и нуждите на Дом за медико-социални грижи в гр. Силистра с директор д-р Таня Стойкова и осигуряване на безплатни прегледи за ранно диагностициране на рака на гърдата.

Вторият търг бе проведен в Пловдив, където бяха събрани 16 225 лева за закупуване на нова апаратура за детското онкохематологично отделение на УМБАЛ „Св. Георги“.

Цвети Пиронкова позира със своята фотография и нейната авторка Велислава Каймаканова-Ножарова (вдясно)

„За нас е много важно да намерим съпричастни хора към нашата кампания, които са съгласни да дадт зала без да плащаме, да се намери кетъринг, да се намери спонсорство, защото в крайна сметка освен рекламата, че ще ги напишем, горе в небесата всичко се записва. С всяка година популярността нараства, освен това виждайки какво успяхме да закупим до този етап, хората стават по-съпричастни. В мига, в който пуснах кувиоза и уредите всичко се промени“

"Да оставим следи III"

След опита, който придобиват с първите два етапа на кампанията си, Вили и Влади решават да пренасочат усилията си към нови хоризонти.

"Първият път, купувайки уредите, искахме децата да имат по-добри условия, уреди за раздвижване, за да може рехабилитацията да протича по-добре, обаче в следващия момент, говорейки си с Христо му казах „ако малко се замисли човек, тези деца, извън генетичните увреждания, повечето са пострадали при раждане, в недобри условия, в недобри кувиози. Дай да започнем тогава, колкото ни е възможно, да купуваме кувиози, да купуваме уреди, които да помогнат да се роди здраво дете. Дори сега искаме да направим междинен търг, тъй като се оказа, че в родилното отделение в Карлово имат кувиоз на 25 години, закупувайки го голям процент от района ще бъде подпомогнат."

В третата част на проекта двамата успяват да открият и хора, които да им помогнат в реализирането на отдавнашна тяхна идея - тениски с кадрите от проекта.

"Идеята с тениските е в промеждутъка между търговете също да събираме средства. SMS и дарителската сметка се използват при много кампании, за да можем да се отличим ние с нещо, за да може извън това да се видят снимките, решихме, че трябва да намерим друг начин. Толкова много хората харесват кадрите и снимките. Открихме хора, които са съпричастни с идеята и ще направят сайта безплатно, целия процес, за да се пусне този проект. Пуснали сме го експериментално, а качеството на тениските е наистина добро. От една страна това е уважение към популярните личности, които са подкрепили кампанията, от друга страна показваме, че държим на себе си и да представяме нещо, което е на ниво." - допълва Вили.

Тениски могат да бъдат закупени от сайта Kauza.org

Може да подкрепите благородната инициатива, чрез дарителска сметка в лева:

Банкова сметка в лева, Обединена Българска Банка, София, клон Иван Вазов: IBAN: BG23UBBS80021088198030

Изпратете SMS с текст на латиница: DMS KAUZA на единен дарителски номер: 17 777 (за абонати на GLOBUL , VIVACOM и Mtel)

Таксуването на 1 sms към Единен дарителски номер 17 777 е както следва: * За абонати по договор с Mtel, GLOBUL, VIVACOM цената на 1 sms е 1 лв. * За потребители на предплатени услуги на трите мобилни оператори цената на 1 sms е 1,20 лв. с ДДС.