Автор
Woman.bg

Да, младите кадри отказват да работят в start up-и

През последните няколко месеца сме свидетели на интересен феномен на трудовия пазар, където новосъздадените компании плашат младите кадри. Плашат ли? Не, не - отблъскват. Осъзнаваме, че небрежното облекло, гъвкавото работно време и работата от вкъщи не блазни младата генерация от професионални кадри. Да, ако до преди едно известно време е било модерно да се разхождаме небрежно облечени от со-работещо място на друго с лаптоп в ръка, то днес тенденцията привилегирова стабилност и утвърден статут.

И това не е случайно. Наскоро бе осъществено проучване, което потвърди наблюденията ни, посочвайки, че 58% от младите кадри (под 40 годишна възраст) предпочитат да работят в добре установена компания, 50% в администрацията, а останала част избира "независимостта" на предприемаческия живот.

Отблъскващият риск

Основаването на собствен бизнес е предизвикателство. От една страна е рисков избор, от друга - той е и заплаха за младите таланти, искащи да се реализират в желаната от тях сфера. Мода, финанси, комуникации... изборът е голям, но по-голям е заплахата, витаеща над светлото им бъдеще. Да, инвестицията на личните спестявания в името на успеха е труден избор, който малцина от нас взимат, уплашени от пълната загуба.

В наши дни е добре да си деен и идеен, стига да има кой да инвестира в тях. Но и това не е гаранция, че ще заживеете щастливо след това. За съжаление страхът добрата идея да бъде присвоена от друга фирма пребъдва във времето. Водени от силното си желание за просперитет, младите предприемачи и творци са възпряни от сковаващите им мисли, чувства и разбирания за корпоративния свят.

Ако трябва да бъдем честни, и те са в правото си. От друга страна, има ли сигурни неща в живота? Гаранция е субективно понятие, което спъва развитието на малкия и среден бизнеси. Успоредно с това, финансовият фактор е също преопределящ.

Доживотен кредит

Пари има. Банки също. Приходи? Това е въпросът. Ами ако бизнесът не потръгне... ако излезем на загуба? Това са само част от въпросите, които си задава всеки един новоизявил се глава на start-up компания и с резон. Стигаме до извода, че младите, мъже и жени, искат да имат финансова независимост, така че да организират живота си подобаващо. За целта са необходими редовни приходи, позволяващи им да бъдат независими. Малко са тези, родители или не, биха рисковали материалната им стабилност в името на даден идеал - личен или не. Да, кой родител бил поел риска да остави детето си гладно, за да изживее своята мечта. Никой!

Днес, темпът на драмата, която наричаме живот е изключително бърз. Следователно нямаме време за губене. Искаме всичко тук и сега! А това може да ни бъде "в кърпа вързано" само от устойчив бизнес, компания със сигурен капитал, генерираща достатъчно приходи, за да издържа себе си и нас.