Това не е просто едно руско селце посред зима, това е най-студеното населено място в северното полукълбо - Оймякон.

Ако по някаква налудничава случайност попаднете там, ще разберете, че нашите сравнително студени зими, които пряко сили достигат до -25 градуса, са си същинска пролет в сравнение със зимите в Сибир. И за справката - в Оймякон е толкова студено, че не трябва да носите очила например, защото ще замръзнат на лицето ви, а ако проявите неблагоразумието да излезете по бански на прага на вратата, можете да замръзнете до смърт за минута.

В Оймякон обаче има живот и хората не са изоставили родното си място. Населението наброява над 500 000 души, които оцеляват на -50 градуса. Разположено само на няколкостотин километра от Северния полюс, най-ниската измерена температура в това населено място е -71°С.

Местното училище пък работи с пълна пара и затваря врати само, ако температурите паднат под -52 градуса.

Прекалено е студено, за да се отглеждат плодове и зеленчуци, затова местните оцеляват на конско месо, домашно мляко, лов на елени и риболов.

Невероятен е фактът, че жителите му са прочути със своето дълголетие и сред тях има немалко столетници.

Името „Оймякон” на местния диалект означава „незамръзваща на вода” и това не е легенда, а природна аномалия - реката, протичаща през Оймякон, на някои места не замръзва дори и при 50-градусови студове.

Селото напомня за тъмен период от руската история, тъй като е разположено в района, наречен „Пръстенът на Сталин“, където политическите затворници бивали заточвани, за да умрат.

Един от малкото магазини в местността

Петролна станция

Странно, но един от основните отрасли в Оймякон е туризмът и най-вече плуването в местността. Не само туристите приемат като предизвикателство да се цопнат в ледените сибирски води, но и местните хора често влизат в езерото заедно с жените и децата, тъй като според тях така се предпазват от болести.