Продължение...

Останалите четири части може да прочетете ето тук: част 1, част 2, част 3 и част 4.

Нека заедно проследим някои от тенденциите в миналото и сега. Кой кого копира и очевадно ли е вдъхновението?

Pierre Balmain 1950 г. vs Jil Sander пролет-лято 2012-а

Тази прекрасна фотосесесия през 50-те на списание l'Officiel направо ни спря дъха! Толкова красота и изисканост лъхат от тази черно-бяла снимка. Манекенката е облечена с интересна рокля на Pierre Balmain с повтарящ се десен на капка, който след повече от 60 години бива наново „открита“ от Raf Simons за Jil Sander и колекцията на модната марка през 2012-а.

Yves Saint Laurent 1965 г. vs Emilia Wickstead есен-зима 2014-2015

С удоволствие бихме искали да се сдобием с това изключително красиво и удобно манто със сива флорална щампа (вдясно) от есенно-зимната колекция на британската дизайнерка Emilia Wickstead.

Струва ни се обаче, че дизайнерката, която облича едни от най-известните и красиви британски звезди и аристократи, се е вдъхновила именно от роклята на модна марка Yves Saint Laurent за модната библия Vogue през 1965-та година.

Céline есен-зима 2014 vs Stella McCartney есен-зима 2014

Phoebe Philo и Stella McCartney са имали почти едни и същи идеи, създавайки своите колекции за по-студените месеци. Удобните и меки визии доста си приличат, но дали някога ще разберем коя е гледала от другата или просто са имали едно и също вдъхновение, не знаем. Тенденцията за изцяло мек тоалет виждаме и при The Row и Acne Studios.

Четете още: Допада ли ви: Деним визията на Ким?

Valentino 1968 vs Valentino есен-зима 2013-2014

Две изключително красиви рокли на Valentino, вдъхновени от изящните порцеланови предмети. През 1968-ма двете красавици Benedetta Barzini и Mirella Petteni позират за сп. Vogue, снимани от Henry Clarke. Ретро кадрите вдъхновили Maria Grazia Chiuri и Pierpaolo Piccioli за есенно-зимната колекция на Valentino (вдясно).

Alexander Wang пролет-лято 2014 vs Zara пролет-лято 2014

Когато дизайнерите от модна марка „Zara” се влюбват в колекцията на Alexander Wang за сезон пролет-лято 2014, никой не подозира, че ще можем да се насладим да две почти идентични колекции. Все пак по-достъпни са дрехите на Zara, но трябва да признаем и отбележим оригиналността на г-н Уанг, която служи за вдъхновение не само на Zara, а и на много други марки.

Hermès 1952 vs Band of Outsiders есен-зима 2014-15

Каква оригинална и толкова проста идея, която може да превърне всяка дреха в нещо уникално! През 1952-ра Гордън Паркс заснема необичайните дрехи на Hermès с ръчно нарисувани джобове, яки и колани за сп. Life, които виждаме сега в колекцията за есен-зима 2014-та от Band of Outsiders.

Четете още: Завръщането на ефектната раница