Смятаме модните дизайнери за иноватори, за хора с творческо и разчупено мислене, които могат да сътворят всичко и дори повече от очакваното!

Все пак креативността изисква един малко по-различен подход и начин на възприемане на заобикалящата те среда. Големите модни дизайнери се вдъхновяват от всичко, а понякога дори и от собствените си колеги в бранша.

Както знаем всяка тенденция рано или късно се завръща и няма трендове, които да са напълно нови и неочаквани.

Нека проследим някои от тенденциите в миналото и сега, кой кого копира и очевадно ли е вдъхновението.

Карла Бруни през 1994-а vs Ана Дело Русо през 2013-а


Дрехата, която Карла носи е за фотосесия за модно списание, щракната от Артур Елгърт. Изглежда тази рокля е послужила за вдъхновение на модна къща Céline и тяхната pre-fall колекция за 2013-а.

Четете още: Вдъхновение на деня: Бебешко синьо палто

Geoffrey Beene 1967-ма vs Том Форд есен зима 2014-2015

Новата есенно-зимна колекция на Том Форд е вдъхновена от 60-те, а най-голямо впечатление ни направиха късите „футболни“ рокли, които са обсипани с пайети.

След представянето на колекцията по време на Седмицата на модата в Ню Йорк Том Форд призна, че несъзнателно се е вдъхновил от септемврийската фотосесия за Harpers Bazar през 1967-ма и роклите на Geoffrey Beene. Според нас голяма разлика няма в тоалетите и това не е само вдъхновение, а кражба, но оставяме на вас да прецените...

Jane Birkin 1970-та vs Dsquared пролет-лято 2014

Прекрасната Jane Birkin пред обектива на Alex Chatelain за Vogue Paris през 1970-а, облечена с бяла плетена блуза, която изглежда е послужила за вдъхновение на Dean и Dan Caten и тяхната нова колекция за Dsquared.

Balenciaga есен-зима 2007 vs Fay пролет-лято 2014

Само след броени месеци ще можем да се радваме на още по-топло време и е време да се разровим за новите летни модели обувки.

Нека ви припомним, че през 2007-ма Nicolas Ghesquière, тогавашен креативен директор на Balenciaga, представи оригинални и цветни модели обувки, вдъхновени от лего, те от своя страна направили впечатление на дизайнерите от Fay (вдясно), а приликата е просто на лице!

Четете още: Вдъхновение на деня: Ботуши до над коляното

Valentino Garavani 1969-та vs Vika Gazinskaya пролет-лято 2014-а

Много ни хареса романтичното палто с изображения на фламинго от новата колекция на рускинята Vika Gazinskaya за тази пролет, преди нея обаче Valentino Garavani е имал същата идея снимката вляво). Неговата рокля бе облечена от Twiggy за фотосесия за Vogue Italia.

Очаквайте продължение...