Вече години наред увеселителните паркове са едни от любимите места, където семействата прекарат свободното си време. По света има немалко чудновати паркове. Ето някои от тях.


„Tierra Santa“, Буенос Айрес, Аржентина

„Tierra Santa“ в Буенос Айрес е първият увеселителен парк на религиозна тематика. Посетителите могат да се разходят из улиците му, пресъздаващи библейския Йерусалим. Паркът е разделен на участъци, свързани с различни събития от живота на Христос – от неговото раждане до Тайната вечеря.

Задължително си отделете поне час за разглеждането на увеселителния парк, защото на всеки кръгъл час иззад една скала се издига статуя на Христос.

„Империя на джуджетата“ (Dwarf Empire), Китай

Всички, които работят в този увеселителен парк в Кунмин – певци, акробати, търговци, пазачи и т.н. – са джуджета. Те дори имат свой крал, който всеки ден държи специална реч пред посетителите. Според мнозина трудът на джуджетата се експлоатира, но собствениците на парка твърдят, че наетият на работа персонал получава адекватно възнаграждение за труда си, както и осигурена квартира.


„Република на децата“ (Republic of the Children), Аржентина

Този увеселителен парк се намира в град Ла Плата и си има всичко: парламент, театър, църква, ресторанти, летище и др. Целта на парка е децата да се запознаят със своите права и задължения в демократичното общество.

Носи се мит, че „Републиката на децата“ е вдъхновила Уолт Дисни за създаването на Дисниленд, но с изключение на ярко боядисаните сгради с внушителна архитектура, прилики почти няма.


„Светът на Дикенс“ (Dickens World), Англия

„Светът на Дикенс“ е луна парк, намиращ се в Кент, който се опитва да „разкаже“ повече за живота на автора и да накара героите му да оживеят. За целта пресъздаденият град изглежда така, както е изглеждал Лондон през Викторианската епоха. Посетителите имат възможността да видят ключови места от дикенсовите романи, да избегнат джебчии, да усетят как е миришело в града по онова време.

„BonBon Land“, Дания

Първоначално това бил завод за захарни изделия, където започнали да се предлагат обиколки за посетители, а след това постепенно били създадени многобройните атракции, които могат да се видят и днес.

„BonBon Land“ представлява датската версия на „Willie Wonka World“ – увеселителен парк в Амстердам, вдъхновен от героя Уили Уонка от „Чарли и шоколадовата фабрика“.

„Dream City“, Ирак

Виенските колела, водните пързалки и увеселителните аркади не са нещо, което може да се види само тук. Това, което отличава „Dream City“ от останалите увеселителни паркове, е неговото разположение. Паркът се намира в Дахук, на мястото на бивша военна база на Саддам Хюсеин.

Източник: idi.bg