В малкото шведско градче Шумлинге Карл-Ерик и Росмари Хермансон очакват трите си деца и се подготвят да отпразнуват двоен юбилей: 65-годишнината на Карл-Ерик и 40-годишнината на дъщеря им Ева.

Децата се прибират в бащиния дом, но всяко донася своите грижи и сякаш ги „мята“ върху плещите на чувствителната Росмари. Ева винаги се е държала дистанцирано към майка си, Роберт се е сдобил с ужасяващо за всеки родител прозвище, и то в национален ефир, а най-малката, Кристина, е непроницаема както винаги…

Историята, започваща със семейно тържество, се превръща постепенно в семейна драма, а не след дълго и в злокобна мистерия – в два последователни дни от къщата в Шумлинге изчезват синът Роберт и внукът Хенрик.

Инспектор Гунар Барбароти се заема с разследването на случая, ала при всеки разговор с роднините на двамата изчезнали се сблъсква с безпомощно вдигнати рамене. Никой от роднините не е забелязал нищо необичайно в поведението им…

„Човек без куче“ е напуканият портрет на едно привидно единно семейство, чиито членове са обзети от личните си демони, страхове и слабости. Семейство, обречено на разрушение. Книгата ознаменува началото на нова детективска поредица. Главният герой, инспектор Барбароти, е наполовина италианец и изключително екстравагантен персонаж.

Хокан Несер е роден в имението „Елвеста“ в покрайнините на градчето Кумла, Швеция, през 1950 година, но по-голямата част от живота си прекарва в Упсала. Изучава социология, английски, история на литературата и философия. Работи като доста години като гимназиален учител, преди да се отдаде изцяло на литературното поприще.

Хокан е на 40, когато го издават за пръв път. Първият му роман, озаглавен „Хореографът“, излиза от печат през 1988 година и представлява екзистенциален любовен роман. Пет години по-късно Несер осъществява истинския си литературен пробив с криминалния роман „Едрата мрежа“. За него през 1993 г. писателят е отличен с Наградата за дебют на Шведската академия за криминална литература. Романът слага началото на десеттомната поредица за инспектор Ван Ветерен, която се развива в измисления град Мардам. Последният роман от поредицата излиза през 2003 г. Книгите са публикувани в 30 държави и са продадени в над десет милиона екземпляра.

Редом с Хенинг Манкел, Хокан Несер е сред най-знаковите съвременни криминални автори в Швеция. Неговият юношески роман „Ким Новак не е плувала в Генисаретското езеро“ е включен в литературната програма на шведските училища. Голяма част от произведенията му са екранизирани.

Хокан Несер е трикратен носител на Наградата за най-добър шведски роман на годината, на Стъклен ключ за най-добър скандинавски криминален роман, Наградата на Датската академия за криминален роман, Наградата на Шведското радио за най-добър разказ.