Възпалението на гърлото е сред най-неприятните "екстри", които получаваме вследствие на зимния грип, а в сезона на вирусите мнозина се оплакват от болки, оток и възпалени сливици.

Според лекарите едно от най-ефективните природни лекарства за гърлобол е спреят с билки и прополис, който може да се купи от почти всяка аптека.

Има обаче и натурални домашни лекове, които могат да помогнат при ларингит и фарингит. Най-честите причинители на тези състояния са вирусите и за да облекчим симптомите на неразположение в гърлото, можем да похапнем чесън, лют пипер или лимон.

Четете още: 17 причини да ядем мандарини често

Чесън

Чесънът е растение, което притежава многобройни лечебни свойства, включително антибактериално и антивирусно действие. Освен това той съдържа витамин C – антиоксидант и стимулатор на имунната система, пише здраве.бг. Най-вече поради тази причина различни народи по света го използват за лечение на настинки и грип. Ефективността на чесъна в лечението на възпаленото гърло се дължи на съдържащите се в него антивирусни агенти. Може да се консумира в сурово или преработено състояние, като само след няколко хапки облекчава болките в гърлото, защото убива бактериите, причинители на заразата.

Лют червен пипер

Ефективността на лютия червен пипер е известна на много народи от дълбока древност. Съставката капсаицин, придаваща характерния лютив вкус на подправката, е причина и за антивирусното й действие. В случай че страдате от възпалено гърло, причинено от вирусна инфекция, добавете лют червен пипер към смес от сол и лимонов сок и с получения разтвор изплакнете устата си, съветват специалисти. По този начин се отстранява полепналата по стените на гърлото слуз и се облекчава болката. Течността не трябва да се поглъща, а да се жабури, след което да се изплюе. Ако вкусът й не ви понася, добавете мед и ванилия.

Четете още: Повече фибри = по-дълъг живот

Лимон

Жълтият цитрус е и много богат на витамин C. Лимонената киселина притежава способността да разтваря и отстранява налепите по гърлото, типични за вирусната инфекция. Витамин C пък подсилва имунната система, с което допринася за справянето с вирусите.
За да подобрите вкусовите качества на лимоновия сок, може да му добавите лъжичка мед, издават още от здраве.бг. Специалистите обаче все пак предупреждават, че не бива да се прекалява с консумацията на лимони. Подхождайте с внимание, тъй като лимоните притежават висока киселинност, а всекидневната им консумация може да увеличи риска от увреждане на зъбния емайл.