Изворът на Клеопатра е минерален извор, образуващ естествен плитък басейн в непосредствена близост до друга природна забележителност - фантастичните варовикови образувания на Памуккале в Турция.

Температурата на водата от извора е между 36 и 57 градуса по Целзий. Топлата вода, красотата и спокойствието на това място те карат за секунди да забравиш всички грижи и да се отдадеш на безвремието.

Изворът се нарича така, защото се смята, че Клеопатра прекарала тук известно време с любимия си Марк Антоний.

Всъщност, белоснежните каскади и тераси на близката "Памукова крепост" също са се образували благодарение на изобилстващите в района минерални води и по-конкретно – на минералните соли, с които те са богати.



Терасите на Памуккале

Лечебните свойства на тукашните води са били известни на местните хора още от древността. През 261-253 г. пр. Хр. древногръцкият владетел Антиох II построява тук града Хиераполис. Не е известно каква е съдбата му, но през 190 пр. Хр. пергамският цар Евмен II го съгражда наново.

После римляните го използват като балнеологичен курорт, особено популярен сред страдащите от кожни болести и ревматизъм. През 17 г. сл. Хр. градът е разрушен от земетресение, но след това е възстановен и разширен. През 1334 г. обаче ново силно земетресение го разрушава изцяло.

Днес огромният амфитеатър, запазената главна улица и многобройните други руини напомнят за някогашното му величие. Част от античните колони земетресението е съборило в самия Извор на Клеопатра и в наши дни спокойно можеш да поплуваш около тях.



Главната улица на Хиераполис. Снимка: Hans Weingartz

Източник: Bulevard.bg